Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas slave jedan od najvećih hrišćanskih blagdana Vaskrs. Tim povodom posjetili smo lukavačko selo Krtova. Sa stanovnicimna ovog sela podno Ozrena razgovarali smo o načinu na koji obilježavaju ovaj veliki blagdan, te o starim običajima koji su danas pomalo i zaboravljeni.

 

Novinarka: Devleta Brkić

U Krtovi danas vlada blagdansko raspoloženje. Pravoslavni vjernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrs. Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Stanovnici lukavačkog sela Krtova ovaj blagdan slave na tradicionalan način. Kako nam je kazao Rajko Ćosić, predsjednik MZ Krtova pripreme počinju samim početkom posta kojim se vjernici oslobađaju svih grijeha.

U većini porodica Vaskrs se tradicionalno dočekuje sa najbližima. Tako je i u porodici Ćosić. Naš domaćin Vaskršnje jutro dočekuje sa suprugom, kćerkom i punicom.

Vjernici već drugi Vaskrs dočekuju u uvjetima pandemije koronavirusa. No, kako ističe Cvijeta Stanojević mještanka sela Krtova, bez obzira na pandemiju postoje razlike u dočekivanju praznika nekad i sad. Nekad se, dodaje, postilo 6 sedmica od porvog do posljednjeg dana.

Vaskrs je praznik koji sa sobom donosi poruke mira, zajedničkog života i poštovanja, ali i slavi pobjedu ljubavi nad mržnjom i istine nad nepravdom. Tradicija ovih prostora je da se blagdanska sreća dijeli sa komšijama, uz iskazivanje velikog poštovanja i uvažavanja jednih prema drugima. Upravo je to bogatstvo i duh nas i naših budućih generacija, ističe Cvijeta.

Mnogobrojni blagdani koji donose radost građanima na svakom pedlju ove zemlje, uvijek i iznova nas podsjećaju na naše višestoljetno bogatstvo, ali i potvrđuju jedinstvenost Bosne i Hercegovine. Sve religije nas uče da razdvajamo dobro od lošega, da njegujemo pozitivne vrijednosti, da budemo na strani pravde, ali i da brinemo o našim komšijama. Zato, neka ovi principi budu temelj na kojem će se u budućnosti graditi odnosi među narodima u našoj zemlji, poručili su naši domaćini.

Opširnije u programu RTVTK

Komentari