Donje Crveno brdo - Foto: Lukavacki.ba
Donje Crveno brdo - Foto: Lukavacki.ba

Mještani Donjeg Crvenog brda, naselja u Lukavcu nedaleko od  površinskog kopa Rudnika Šikulje započelo je proteste zbog toga što rudnik ugrožava njihove objekte i živote.

Do negodovanja mještana koju su jučer bili spremni započeti štrajk glađu došlo je zbog ugrožavanja njihovih objekata, usljed eksploatacije uglja i nepostizanja dogovora s Rudnikom Šikulje oko isplate naknade za njihovo zemljište i objekte.

Danas smo posjetili Donje Crveno brdo i razgovarali sa Avdijom Husejnović koja ističe da je kuća u kojoj je živjela sa suprugom neuslovna za život.

Advija je dugi niz godina živjela u porodičnoj kući  sa svojim suprugom u naselju Donje crveno brdo. 2012. godine odbila je alternativni smještaj zbog zdravstvenih problema svog supruga, a koji joj je tada bio ponuđen. Nakon njegove smrti, 2013. godine odlučila je ponovo zatražiti smještaj, ali je njen zahtjev odbijen.

“Vidite i sami da ovdje nema nikakvih uslova za život. Prvo su mog muža slomili psihički, a onda i mene. Ja sam dala punomoć na sina. Nisam prihvatila alternativni smještaj, ali kad sam ga kasnije, nakon smrti muža tražila, nisu mi ga dali. Ja idem od kuće do kuće i tražim gdje ću da noćim. U kuću su mi više puta provaljivalii sve su mi iznijeli. Bila sam u direkciji rudnika i u PK Šikulje, u nadi da ćemo iznaći neko rješenje, ali do toga nije došlo. Neka nam bar kažu koliko ćemo čekati, jer čekala sam i do sad. Poslije muževljeve smrti sama sam godinu dana živjela u ovoj kući, nakon čega su isključili struju, a vode nije bilo duži vremenski period.

U Rudniku navode da su spremni za kompromis, ali da dogovor ne može biti izvan zakona. Naime,  Rudnik Šikulje širenjem područja kopa sklopio je  ugovore sa oko 300 vlasnika parcela na tom području i eksproprirao zemljište. Preostali vlasnici traže da im uz zemljište bude isplaćena i protuvrijednost za objekte.

Rudnici Kreka su još prije nekoliko godina tražili izmjenu zakona o eksproprijacijii i taj zakon je donešen. Od prije nekoliko mjeseci već imamo jedan primjer da je organ uprave općine Lukavac izdao jedno rješenje da se izvrši naknada za jednog vlasnika, a da je određeni broj vlasnika na sudu. Mi smo na raspolaganju i želimo da se napravi komporomis. Sud je već donio presude za nekoliko vlasnika da ne mogu naplatiti te objekte. Mislim da će se to rješavati, jer je i nama je stalo da Rudnik Šikulje nastavi eksploataciju ovog rudnog polja. – rekao je generalni direktor Rudnika Kreka, Osman Bleković.

Bleković navodi i to da se na ovom području nakon rata, izgradio i određeni broj nelegalnih objekata na što su ranije apelovali kod nadležnih institucija, te da i tu postoji dodatni problem.

“Od 2000. godine upozoravali smo nadležne institucije da spriječe nelegalnu gradnju objekata, koji su na ovom mjestu sagrađeni u poslijeratnom periodu.  Još 1962.  godine  utvrđeno je područje eksploatacionog polja Rudnika “Šikulje” i na tim pracelama se nije smjelo ništa graditi” ističe Bleković.

Kontaktirali smo i jednog suvlasnika  parcele u ovom naselju koji je za Lukavacki.ba rekao da mještani samo žele da se riješi pitanje njihove privatne imovine.

“Nemamo  nikakvih  drugih zahtjeva nego da se riješi problem koji se tiče PK Šikulje i naše privatne  imovine, odnosno da ova agonija prestane. Mi molimo, apelujemo, kumimo da se problem što prije riješi, ali u posljednjih pet godina nije bilo nikakvog pomaka, te smo na ovaj način željeli skrenuti pažnju na činjenicu da je to naša imovina, te da riješimo problem u okviru zakona.” – rekao je  Abdulah Hodžić, jedan od suvlasnika parcele u ovom naselju.

Lukavacki.ba saznaje da su pregovori sa Rudnikom Šikulje u toku. Mještani su im dali rok do petka, a konačne informacije i naredne korake znat’ ćemo u petak, kada će biti i završeni pregovori.

 

Komentari