Osim što je vrlo važan privredni i turistički potencijal, jezero Modrac je i vrlo zanimljivo sportskim ribolovcima. Na zaštiti izuzetno bogatog ribljeg fonda u ovom jezeru najviše truda ulaže Sportsko ribolovno društvo „Smuđ“ Lukavac, izvještava RTV Lukavac.

 

Jezero Modrac je izuzetno bogato florom i faunom koju treba očuvati i unaprijediti. Riblji fond je posebna priča i o njegovom bogatstvu se dobro zna širom BiH, te van granica naše zemlje. Kapitalni primjerci soma, šarana ili smuđa ulovljeni u ovome jezeru su dovoljno dobra ove konstatcije.

 

Očuvanje i unaprjeđenje ribljeg fonda je konstantna obaveza u SRD Smuđ Lukavac. U izuzetno složenoj i teškoj godini iza nas u ovom društvu su ipak uspjeli realizovati zacrtane ciljeve.

 

Početak rada novoprimljenih ribočuvara će uslijediti čim završi kompletna procedura i oni budu prijavljeni kod nadležnih organa. Sa volonterima koji i dalje ostaju na jezeru Modrac i nastave raditi na njegovoj zaštiti će biti teško svima koji se žele baviti bacanjem mreža ili nelegalnim izlovom ribe.

 

U ovoj godini će društvo nastaviti sa realizacijom planiranih aktivnosti i projekata poput poribljavanja jezera i drugih vodotoka, ali i na sportskom planu očekivanja su velika.

Opširnije na rtvlukavac.ba

Izvor: RTV Lukavac

Komentari