U povodu Svjetskog dana volontera, Općinska organizacija Crvenog križa/krsta Lukavac danas je organizirala druženje mladih volontera u planinarskom domu “Svatovac”. Prema riječima sekretara Mustafe Osmanovića,ova organizacija broji između 30 i 40 aktivnih volontera na koje u svakom trenutku mogu računati.

-Druženje smo organizovali u saradnji sa Švicarskim Crvenim križom i mogu s ponosom reći da smo sigurno jedna od najboljih organizacija, da imamo najbolje volontere, a to smo pokazali i u vrijeme prirodne katastrofe 2014. godine gdje je smo svaki dan imali oko 100 volontera na terenu, kazao je Osmanović.

Predsjednik mladih OO CKK Lukavac, Nedim Imamović već duži niz godina svoje slobodno posvećuje volonterizmu.

-Imali smo veliki broj aktivnosti i radionica u proteklo vrijeme. Zajedno sa kantonalnim Crvenim križom naši volonteri su obučeni za dalje aktivnosti i držanje radionica po školama. Danas smo organizovali ovo druženje s ciljem motivacije volontera i kao nagradu za sve one aktivnosti koje smo imali ranije. Volonterizam je u svijetu itekako važan, a na području općine Lukavac bi bilo dobro kada bismo imali i više volontera. Radimo na tome da podignemo svijest o volonterizmu, jer kroz takavu vrstu rada razvijamo sebe kao ličnosti, ističe Imamović.

Lamija Vehabović je volonterka lukavačkog Crvenog križa već pet godina, a iz ove organizacije nosi samo lijepe uspomene.

-Crveni križ je mjesto gdje mladi ljudi mogu sebi osigurati bolju budućnost i ovim putem bih iskoristila priliku da pozovem sve mlade da dođu na naše sastanke koje održavamo subotom i nedjeljom u 13 sati u našim prostorijama i da nam se pridruže, poručuje Lamija.

U okviru OO CKK Lukavac već dvije godine djeluje i Centar za njegu sa 24 aktivna volontera od čega 12 mlađih i 12 starijih.

-U našem Centru za njegu volonteri imaju velikog udjela. Oni obilaze naše korisnike i pružaju dio usluga. Svi zajedno kao tim pružamo potpunu podršku lokalnoj zajednici i stanovništvu općine Lukavac. Krenuli smo sa devet korisnika a sada imamo 80, kojima pružamo usluge od medicinke njege do individualne pomoći u kući i društvene pomoći. Upravo ta društvena pomoć je segment u kojem naši volonteri imaju najveći udio, kazala je Maja Sejdinović, odgovorna medicinska sestra Centra za njegu CKK Lukavac.

Za sve prisutne organizovan je zajednički ručak, a druženje je proteklo u ugodnoj atmosferi.

Komentari