Primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika i predstavljanje prvog izvještaja Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH, održana je jučer u Sarajevu.

U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH.

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog učešća u unapređenju kapaciteta u oblasti umanjenja rizika od katastrofa te unapređenju stanja okoliša.

Velika je čast Italije što može pomoći građanima BiH u ovim naporima – kazao je on. Zahvalio se UNDP-u, koji provodi ovaj program, kao i svima koji učestvuju u njemu.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov je kazao da je vrijednost terenskih vozila koja su danas predata civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika oko 100.000 KM.

– Kapaciteti koji se moraju unaprijediti jesu znatni. Međutim, moramo imati na umu da je vrlo bitno da se što prije unaprijede kapaciteti općina zbog toga što su one prve koje bivaju pogođene ukoliko dođe do bilo kakve prirodne katastrofe i oni su prvi koji moraju da se bore protiv nje – kazao je Khoshmukhamedov za FENU.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao da je na području te općine napravljen niz pomaka te da se radi intenzivno, ali da ima još mnogo posla, piše FENA.

Direktor Federalne uprava civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao da svaka općina ima svoj specifični rizik, te da se tako i rade procjene rizika, da se vidi otpornost općina na pojedine rizike.

Po njegovim riječima, ovo je bila dobra stvar, cijeli jedan projekt koji je tačno precizirao kakvi su im kapaciteti potrebni.

-Jedna općina nema potrebe da ima, na primjer, spašavanje iz planina, kad nema nijedne planine, ali zato ima veliki problem s vodama, s velikim rijekama. Tako da su kolege iz UNDP-a, sa ekspertima iz Italije, napravili dobar dokument koji će nama biti osnova za izgradnju kapaciteta u svim lokalnim zajednicama, ne samo općina, nego i kantona – ocijenio je Solak.

IDRM projekt se realizira u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

 

Komentari