Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2020. godine iznosila je 2.235,72 KM i za 182,36 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2020. iznosila je 958 KM.

Sasvim je jasno da kupovna moć i cijena osnovnih životnih potrepština nisu ni blizu usklađeni, a s obzirom na to da broj nezaposlenih raste iz dana u dan, aktuelne cijene mogle bi biti put u masovno siromaštvo u FBiH.

Usporavanje globalne ekonomije izazvalo je drastičan pad cijena hrane na svjetskom tržištu, a taj je pad prema izvještaju organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) najveći od 2015.

Svaki iole veći skok cijene nafte na svjetskom i domaćem tržištu bio je iskorišten kao opravdanje za rast cijena osnovnih životnih potrepština. Činjenica da su cijene nafte drastično pale na svjetskom a i prilično u padu na domaćem tržištu nije bila osnova za smanjenje cijena hrane i osnovnih potrepština.

Umjesto da cijene prilagode urušenoj ekonomiji i kupovnoj moći potrošača gramzivi trgovci s početka epidemije koronavirusa su krenuli da ih dižu. Na sreću građana prilično brzo i efikasno je reagovala Vlada FBiH i “zaledila” cijene na nivou 5. marta. Ni to nisu cijene koje prate kupovnu moć, ali bar je zaustavljen trend rasta.

Ni odluka Vlade FBiH nekima nije bila dovoljna, pa, sudeći po podacima nadležne inspekcije dnevno bude i po 200 hiljada KM kazne zbog nepoštivanja mjere “zaleđivanja” cijena.

Nafta je na pumpama u Federaciji BiH skliznula za 70 feninga. I ama baš niko nije postavio pitanje šta je s cijenama osnovnih životnih potrepština. Ni nadležne vlasti, ni silna udruženja koja brinu o potrošačima, a ni trgovački lanci.

Komentari