Općina Lukavac
Općina Lukavac

Općina Lukavac i ove godine svečanim programima obilježit će Dan općine. Bogatim kulturnim sadržajima,  koncertima, sportskim takmičenjima, prijemima nastoji se naglasiti bitnost ovog datuma, koji za općinu Lukavac ima izuzetan historijski značaj.

 

Cijeli mjesec bit će u znaku obilježavanja Dana općine a veliki dio programa bit će namijenjen djeci i mladima. Obilježavanje će započeti 1. septembra raspisivanjem literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Svečano otvaranje Manifestacije bit će upriličeno 11. septembra na platou Centra za kulturu a isto će  pratiti i prigodan kulturno-zabavni program . U večernjim satima istog dana planiran je i koncert Alter Acoustic i Big Brothers Benda.

Dan kasnije, nedjelja 12. septembra posvećena je najmanjima. U okviru „Dana dječijeg osmijeha“ na gradskom šetalištu u Lukavcu planirano je niz sadržaja namijenjenih mališanima koji će od 17 sati besplatno moći uživati uz mini školicu sporta, face painting, klovnove i balone, ali i okušati svoje sportske vještine uz malu školu badmintona i biciklistički poligon spretnosti.

 

Sa mališanima i ove godine na nezaboravnom koncertu koji je najavljen istog dana u 18:30 sati družit će se Latif i Mravko Travko.

 

Priliku da uživa  imat će i strija publika za kuju će od 13. septembra biti priređeno niz događaja uključujući predstavu na otvorenom, koncert zabavne muzike, a za sve ljubitelje sevdaha i ove godine planiran je koncert sevdalinke  „Lukavcu s ljubavlju“ .

 

Po prvi puta u okviru obilježavanja Dana općine bit će upriličeno i svečano otvaranje jedne od najznačajnijih privrednih,kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija- Međunarodnog sajma“LIST“.

Tako će od 16. do 18. septembra  kroz tri dana sajamskih sadržaja, Lukavac postati sjedište najznačajnijih događaja i zbivanja ne samo na području TK nego i šire.

 

 

Svečano otvaranje Sajma planirano je 16. septembra uz sve prateće sadržaje koji će se realizirati ovog dana.

I naredni dan imat će veliki značaj, gdje se u sklopu obilježavanja Dana općine Lukavac ukazala pažnja i pripadnicima boračke populacije,  za koje će u kabinetu načelnika općine Lukavac, biti upriličen prijem.

 

Kada je u pitanju promocija turizma iskoristit će se prilika da se gostima  predstavi  još jedan turistički biser naše općine- izletište Tirinovac.

 

Centralni dio svih zbivanja planiran je 18. septembra kada je zakazana i  Svečana akademija OV Lukavac. Prije toga delegacije će položiti cvijeće na centralna spomen obilježja iz oba rata i odati počast svim stradalim za odbranu ovog grada i općine.

U sklopu Svečane akademije dodijelit će se i svečane povelje ali i nagrade učenicima za literarne radove.

Lukavačka publika i ove godine neće biti lišena zadovoljstva da uživa u muzičkom koncertu koji će biti priređen istog dana.

 

Dio programa ove godine upotpunit će i Međunarodna smotra folklora KUD-a „Lukavac Grad“, za zaljubljenike ribolova SRD „Smuđ“ organizuje „Štukijadu“ tradicionalno međunarodno takmičenje u pecanju na jezeru Modrac, a jedna od novina programa je i Dan prvačića namijenjen najmlađim školarcima.

 

Iz organizacionog odbora odbora naglašavaju da su  željeli  pružiti priliku svim građanima općine Lukavac da uživaju u raznolikim sadržajima i na taj način obilježe jedan od najznačajnijih historijskih datuma na našoj općini.

 

Septembarski dani za našu općinu  imaju jako veliki značaj, još od I svjetskog rata,do njegovog oslobađanja od nacističkih snaga 13. septembra 1944. god., pa do najnovijih historiskih tokova i zvaničnog oslobađanja općine  u posljednjem oslobodilačkom ratu.

Komentari