Međunarodna smotra folklora pod nazivom „Ruke prijateljstva“ okupila je u Lukavcu 12 kultrno-umjetničkih društava sa oko 350 učesnika iz Turske, Srbije, Hrvatske i BiH.
 
Učesnici smotre prodefilovali su gradskim ulicama nakon čega su upriličili i spektakl za sve posjetioce u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac.
 
Organizator i domaćin manifestacije bilo je Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Lukavac“, koje je, na ovaj način, ujedno obilježilo i godišnjicu svog postojanja.
 
„Ovo društvo postoji već 70 godina, a osnovni cilj manifestacije je druženje, širenje ruku prijateljstva kao i promocija tradicije i običaja naših krajeva i regije.“-kazala je Selma Zukić, predsjednica GKUD „Lukavac“.
Posebni gosti manifestacije bili su članovi Dječijeg ansambla TRT-a, koji su se predstavili sa tradicionalnom muzikom, plesom i autentičnim nošnjama.
 
„Sa nama je ovdje tridesetero djece uzrasta od 11 do 13 godina. Obišli smo zemlje od Amerike do Japana, a po prvi puta smo u Lukavcu i sviđa nam se.“-poručio je koreograf ansambla, Cahit Basalan.
Bila je ovo svakako i prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava, te promovisanje kulturne baštine zemalja učesnica smotre.

Komentari