Kao što je poznato, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je istragu protiv Debasisha Gangulyja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je zatražilo mjeru pritvora, međutim Općinski sud u Lukavcu to nije prihvatio, ali je Gangulyju odredio mjere zabrane.

Nakon što su istekle mjere zabrane, Tužilaštvo TK je tražilo njihovo produženje, međutim iz nadležnog suda je navedeno da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da nisu ispunjeni uslovi za produženje ranije izrečenih mjera zabrane.

Ovakvu situaciju Ganguly je iskoristio za prelazak bh. granice, na što je Tužilaštvo TK ranije i upozoravalo.

Protiv njega Tužilaštvo TK i dalje vodi obimnu istragu, ali je on sada zvanično nedostupan bh. organima.

“Istraga Tužilaštva TK je pri kraju i mi ćemo u skorije vrijeme podići optužnicu protiv Debashisha Gangulyja i GIKIL-a. Najvjerovatnije ćemo tražiti i da se za njim izda međunarodna potjernica”, rekao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Zanimljivo je kazati da je Nadzorni odbor GIKIL-a Gangulyja jučer razriješio dužnosti direktora, a na ovoj poziciji je bio pet godina.

Podsjećamo, GIKIL je okarakterisan kao najveći zagađivač u TK, a na katastrofalno stanje u ovoj kompaniji upozorava se već nekoliko godina.

Izuzetno složenom stanju svjedočili su i federalni inspektori koji su ranije izdali rješenje o obustavi rada GIKIL-a, zbog čega je u toku proces smanjenja proizvodnje.

Komentari