U mjesnoj zajednici Bistarac Donji u subotu je položen kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja poginulim borcima ove mjesne zajednice.

-Danas smo podigli kamen temeljac za poginule branitelje MZ Bistar Donji. Krajnje virjeme je da se taj spomenik napravi jer branitelji ove mjesne zajednice su to zaslužili. Bilo je nekih problema oko pribavljanja prateće dokumentacije i građevinske dozvole, ali to smo sve uspjeli završiti te je danas uprilčeno polaganje kamen temeljca nakon čega slijedi izgradnja spomen obilježja, izjavio je Zoran Banović, predsjednik Udruge branitelja HVO-a općine Lukavac.

Vrijednost projekta je oko 35.000 KM, a sredstva su obezbijeđena od općine Lukavac koja se jedina odazvala na poziv i vlastitih sredstava te je plan da izgradnja spomen obilježja bude završena do 25. augusta 2018. na Dan godišnjice osnivanja HVO-a.

Spomen obilježje planirano je za četiri borca od čega su tri pripadnici ARBiH, jedan pripadnik HVO-a, a tu je i narodni heroj Niko Ivanović.

Ceremoniji su, pored mještana i vjerskih službenika, prisustvovali i Ivo Andrić Lužanski, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Tuzlanskog kantona, te Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Komentari