Telemachov plan da se jedan od tri nacionalna telekom operatera BH Telekom prisili da svakom svom korisniku naplati dodatnih 1,40KM mjesečno i taj novac proslijedi operateru Telemach se pretvorio u prah.

Grupacija Telemach je zamislila idealan plan, po svojoj projekciji, kako da razvija svoj TV kanal Nova BH koji je trebao da postane uticajan i jak medij, a da to sve isfinansira BH Telecom preko leđa svojih pretplatnika.

Narodnim jezikom rečeno, u Telemachu su htjeli “i jare i pare”. Plan je bio da se pokupi novac od BH Telecoma, M:tel-a i HT Eroneta, odnosno svoje konkurencije, i onda sa tim novcem finansira emitovanje programa Nova BH. Tako bi Telemach postao vlasnik najgledanijeg programa u državi, dobio veliki medijski uticaj, a sve to platio novcem svojih konkurenata odnosno novcem njihovih potrošača.

Na taj način bi Telemach diskreditovao tri nacionalna telekoma kod njihovih korisnika, a dobio novac za finansiranje svog kanala. Sa današnjim danom je to Telemachu izgleda ostala samo pusta želja, kao i ideja o medijskom porobjavanju BiH.

Nakon što su M:tel i HT Eronet ugasili TV program Nova BH, jučer je i BH Telecom odlučno rekao “NE” grupaciji Telemach i odbio da svoje korisnike dodatno optereti sa 1,40KM mjesečno.

Pokušaćemo da ugrubo objasnimo detalje ovog nauma:

Plan Telemacha je bio da, samo putem tri pomenuta telekom operatera u BiH, u naredne tri godine zaradi gotovo preko 20 miliona maraka i da pomoću tog novca razvije vlastitu televiziju Nova BH koja bi predstavljala završni udarac u medijskom porobljavanju BiH. Apsurd je da su porobljavanje vlastite države trebali platiti građani/gledaoci u BiH, i to svaki po 1,40KM mjesečno. Otuda i poziv vlasnicima u Telemachovim medijima (N1, Nova BH) da korisnici pređu na druge operatere (na koga drugog nego na Telemach).

BH Telekom je današnjim odlučnim “NE” u potpunosti srušio taj nezakoniti plan Telemacha. Odluka BH Telecoma je garantovano bila teška za donijeti, jer je svo vrijeme ovog nezakonitog reketiranja konkurenata i korisnika u BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH davala podršku Telemachu umjesto da štiti interese potrošača, odnosno korisnika, i na koncu i građana ove zemlje.

Moralo bi biti zagarantovano da svako ko koristi zemaljske frekvencije kao svojevrsno prirodno dobro BiH, ne smije te iste frekvencije naplaćivati građanima ove zemlje ono što je od države dobio besplatno.

Kako nezvanično saznajemo, i ostali operateri su se usprotivili takvom postupanju Regulatorne agencije za komunikacije. Najskoriji primjer je kablovski operater iz Tuzle koji je Regulatornu agenciju za komunikacije prijavio Parlamentu BiH zbog toga što ista ne rješava problema iz svoje nadležnosti, nego se ponaša kao podrška Telemachu pri namjeri da u narednim godinama svakom gledaocu u BiH iz džepa uzme dodatih 1,40KM mjesečno.

Zato odbijanje BH Telecoma da plati ovaj svojevrsni, slobodno se tako i može nazvati, “reket” grupaciji Telemach za Nova BH, kao i njeno gašenje, a imajući u vidu podršku koju Regulatorna agencija za komunikacije BiH daje Telemachu, zaslužuje sve pohvale.

Izvor: Hayat.ba

Komentari