Sociologija ulice kroz Hip Hop pokret djeluje lokalno na Robin Hood principima prenoseći interesne poruke i reprezentajući the problem zajednice. 

Na stranu mutirane izrode koji su u kainsko-brutskom snošaju pobacili i izbjegli samicu inkubatora, pa sada kao Epialtes predstavljaju prve redove falangi u Hip Hop smislu – prave Hip Hop glave prepoznaju takve i klimaju, ali sa lijeva na desno i atomski s desna, pokazujući jedan prst u znak respekta. U regionalnom odlivu mozgova, na globalnom nivou, rijetki traže alternative i izlizane B opcije za o(p)stanak, linijom većeg otpora. Talenti pružaju vapajne ruke i sedma sila bi idejno trebala da dâ vjetra u njihova jedra. Sa tim idejnim konceptom yanga u kružnici i tasanju vage na pravedbenu stranu Lukavački “vraća kusur”. 

Reprezentamo…

Nakon dvije godine razmrdavanja zvučnika svih zaljubljenika Underground Hip Hopa, mostarski duo K.O. Bracha (Adi i Hara Kuko) reprezenta novi, “ispod čekića”, materijal – Egzil. 

Egzil oslikava, zvučno i vizuelno, čovjeka balkanskih korijena, individuu koja je iz ovog ili onog razloga, napustila motherland. Spot je nastao kao jedan vid dokumentarca sa Tajlanda, Kambodže i Vijetnama i ovaj mostarski duo je iskusio nerede na dalekom istoku u nastajanju ovog vizualnog djela, što simbolički asocira na prošlost i nestabilnost jugoistočnog Balkana. 

No, vratimo se unazad K.O. Bracha su u navijačkom duhu prije samog Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine napravili jednu od navijačkih himni “Uvijek uz Zmajeve” za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i kako je ovaj vid ljubavi prepoznat od publike, nije bilo previše razmišljanja o nastavku stvaralaštva – rođeni su K.O. Bracha. Materijali su potom nastajali u inerciji: “Nek’ se Zdravo“, “Stara Shkola”

Novo štivo, Egzil, ima zarazan refren sa mrvicom tjuna koji se uvlači u uho i aktivira repeat mod odmah nakon par slušanja, baš zbog vjerodostojnog spota i ovog Rambo dua koji je sa himnom BiH na usnama osvojio Vijetnam. 

Lukavački je otvoren za sve vrste podrške, motivacije, promocije svih vrsta umjetnosti, talenata i pozitivnih stvari koje mogu biti od koristi mladim ljudima i cjelokupnom društvu.

Autor: Ivan Arambašić

Komentari