U sklopu BH Engineering Weeks projekta, u subotu 23.11.2019. u Centru za kulturu u Lukavcu  održana je konferencija o inžinjeringu i prirodnim naukama.

Ovaj događaj, koji ima podršku od strane organzatora projekta BH Engineering Weeks i BH Futures Foundation, pokušat će objediniti inovativnost, entuzijazam, razna naučna dostignuća iz oblasti inženjeringa, medicine, bionžinjeringa, informacionih tehnologija i srodnih naučnih oblasti, a sve to u cilju educiranja mladih ljudi i buđenja ljubavi prema nauci. Važno je istaknuti da su govornici osobe koje su dobitnici prestižnih nagrada za razne inovacije i naučna postignuća u BiH i šire.

Jedan od takvih govornika jeste Adnan Mujanović, redovni student završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, član Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH, te dobitnik nagrade za mlade istraživače od strane Evropskog društva za humanu genetiku 2017. godine. Zbog višegodišnjeg rada na razvoju Brain Week inicijative ispred Bosne i Hercegovine, dobitnik je priznanja DANA fondacije i Federacije europskih neuroznanstvenih društava za aktivni doprinos i angažman. Adnan je na konferenciji pričao o svome putovanju kroz polja neurona i elektroda, te o važnosti današnjeg interdisciplinarnog pristupa bilo da je u pitanju rad sa pacijentom ili razvoj novog softvera.

Almedin Beganović je 18-godišnji CEO i jedan od osnivača TraceBrace start-up-a koji je uz podršku UN Women-a pokrenuo zajedno sa svojim kolegama još u 3. razredu srednje škole. Radi se zapravo o prvoj SOS narukvici namjenjenenoj prevenciji nasilja nad ženama i djecom. Uz veliku želju da vlastito znanje i iskustva prenese i na druge mlade osobe, otvorio je sa kolegama drugi makerspace u BiH, a prvi u Tuzli, pod nazivom Makerspace TUZLA, koji mladima pruža podršku u znanju, opremi, mentorstvu u cilju pretvaranja ideja/inovacija u stvarnost. Almedin je govorio o važnosti poduzetništva u inžinjeringu.

Na konferenciji je govor održao i Dženan Kovačić, mladi student genetike i bioinžinjeringa, koji je na pragu otkrića inovativne metode liječenja tuberkuloze, o čemu će nam i govoriti. U saradnji sa profesorima i spoljašnjim saradnicima fakulteta, dizajnirao je farmaceutike sposobne za eliminaciju bacila tuberkuloze iz ljudskog tijela, što bi doprinjelo eradikaciji tuberkuloze. Osvojio je 1. mjesto na Falling Walls Lab takmičenju 2019. godine u Sarajevu i to ga je plasiralo kao finalistu na Međunarodnoj konferenciji za buduća otkrića u nauci i društvu, koja se održala u periodu od 6. do 7. novembra 2019. godine u Berlinu. Dženan se također interesuje za Alzheimerovu bolest, te etiološke faktore koji mogu da uzrokuju tu bolest.

Na konferenciji se predstavila i Ina Salihović, koja se svijetu inženjeringa se pridružila već početkom srednje škole. Učestvovala je na mnogim takmičenjima, na kojima je između ostalog dobila priliku da Bosnu i Hercegovinu predstavlja u Houstonu na jednoj od najvećih svjetskih naučnih olimpijada na svijetu. Posjetila je NASA Space Center, i vratila se kući sa bronzanom medaljom.

Imati ćete također priliku da prisustvujete prezentaciji Lemane Spahić. Lemana je mlada naučnica i studentica Magistarskog studija genetike i bioinžinjeringa na Internacionalnom Burch Univerzitetu, demonstratorica na predmetima relevantnim za polje genetike i biomedicinskog inžinjeringa, te istraživačica na brojnim projektima. Pored redovnog objavljivanja naučnih radova u naučnim časopisima i Međunarodnoj Konferenciji o Medicinskom i Biološkom Inžinjeringu (CMBEBIH 2019) održanoj u maju 2019. godine u Banja Luci, svojim radom „Klasifikacija tkiva prostate koristeći PSA i broj kopija mtDNA uz pomoć Umjetnih Neuralnih Mreža“ osvojila je 1. mjesto na takmičenju u studentskim radovima. To joj je omogućilo učešće na prestižnoj MEDICON konferenciji koja je održana u septembru ove godine u Portugalu. Lemana će pričati o biomedicinskom inžinjeringu kao jednoj mladoj i multidisciplinarnoj branši inžinjeringa i njegovom razvoju u BiH.

Kao šlag na tortu, dolazi predavanje Tatjane Vučić, izvršne direktorice Bit Alijanse, asocijacije najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je internacionalnu ekonomiju i menadžment na Univerzitetu BOCCONI u Italiji, na kojem je i magistrirala u oblasti inovacija i tehnologije. Trogodišnju postmagistarsku specijalizaciju u oblasti strateškog menadžmenta i liderstva završava na svjetskom Univerzitetu HARVARD, gdje je angažovana kao analitičar na projektima svjetskih kompanija sa akcentom na high-tech industriju. Idejni je tvorac Kampa mladih programera koji uspješno organizuje već 5 godina u cilju razvoja IT sektora na našim prostorima.

Zanimljiva stvar koja se mogla pratiti na konferenciji u Lukavcu, jeste Arduino radionica koju su održali studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, Emina Mahmutbegović i Haris Hadžić. Emina je aktivistica, zaljubljenik u muziku i umjetnost, i trenutno bavi algoritmima kompjuterske vizije, dok je Haris mladi inženjer u firmi GEN79. Članovi su BH Futures Foundation. Radionica Arduino Micro pruža priliku učenja i upoznavanja sa osnovnim kom­ponentama u elektronici kroz realne i zanimljive primjere.

Organizator ove konferencije je mladi naučnik i poduzetnik Nermin Đuzić. Njegovo interesovanje se vezuje uz biologiju, hemiju i pisanje literarnih radova, te u tim poljima učestvuje na takmičenjima i osvaja nagrade kao srednjoškolac. 2015. godine odlazi u Sarajevo na Internacionalni Burč Univerzitet gdje trenutno privodi kraju master studij genetike i bioinžinjeringa, te se svrstava među najbolje studente u njegovoj generaciji. Tokom studija je obnašao funkciju izvršnog urednika BurchGene magazina, jedinog magazina o genetici i bioinžinjeringu u regionu, funkciju asistenta u uredništvu fakultetskog Žurnala za Prirodne nauke i Inžinjering, te funkciju predsjednika BurchGene studentskog kluba. 

U septembru prošle godine bio je na stručnoj praksi na Institutu za Virologiju u Freiburgu u Njemačkoj. Član je BH Futures Foundation, gdje također zajedno sa drugim kolegama učestvuje u pripremi sadržaja za web stranicu Fondacije u sklopu Marketing tima.  Učestvovao je na mnogobrojnim konferencijama, te ovu konferenciju organizuje sa željom da stečeno iskustvo barem djelimično prenese u svoj Lukavac i pruži priliku mladim ljudima da se edukuju u oblasti inžinjeringa.

Izvor: Kameleon.ba

Komentari