Zbog konstantnih i neargumentovanih napada na sindikalnu organizaciju Zavisnog društva Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli kao i radnike ovog rudnika te omalovažavanje postignutih rezultata u akciji prikupljenih novčanih sredstava za pomoć porodici Ribić Begajeta, Sindikalni odbor Rudnika uglja Kreka donio je odluku da se povuče iz ove ove akcije. Zbog ove situacije, također su stavili van snage Odluku o uplatama na žiro račun Sindikalne organizacije, koji je bio otvoren za uplate Općini Lukavac, pojednicima i svim ostalim udruženjima.

“Sindikalna organizacija rudnika Kreka niti je imala niti ima bilo kakvih obaveza prema porodici Ribić Begajeta nego je sve rađeno isključivo na inicijativu načelnika Općine Lukavac i na bazi solidarnosti. Bilo kakve obaveze koje neko nameće Sindikalnoj organizaciji su izlične i ne stoje, a potvrda je i sporazum koji smo potpisali” – kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika „Kreka“ Tuzla.

Do sada je sakupljeno oko 10 hiljada maraka od Sindikata, Općine Lukavac, kao i pojedinaca i organizacija koje su učestvovale u ovoj akciji. Kako bi bili dio rješenja, a ne dio problema, Općina Lukavac, prema riječima načelnika Edina Delića, od ukupnog iznosa obezbijedila je više od 40% sredstava.

“Sindikati i sindikalni lideri su se nastojali izvući na svoj način i čujem da su zatvorili svoj račun i da su se povukli iz akcije. Na sramotu bilo ljudima koji su se tako ponijeli prema svojoj obavezi, oni su potpisali tu obavezu. Kada prikupim sve informacije zauzet ću konačan stav, vjerovatno će Općina Lukavac imati press konferenciju na kojoj ćemo odlučiti kako i šta dalje. Ali želim poručiti Elektroprivredi i Kreki onima koji vode ove postupke u koliko se budu ovako držali svojih riječi  i obaveza slabo da će imati razumjevanje za niz stvari koje ne rade kako treba” – istakao je u telefonskom pozivu za RTV Slon Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Bolestan i umoran, Begajet Ribić ispred zgrade direkcije Rudnika Kreka glađu štrajkuje već drugi dan. Od Sindikata traži da mu isplate naknadu za ekspropriaciju u iznosu od oko 90.000 maraka. Rudnik mu je isplatio oko 20.000 maraka za zemljište, a preostalih 90.000 trebali su, prema njegovim riječima, Sindikat Rudnika Kreka i općina Lukavac. I dok načelnik Lukavca i sindikalci prebacuju odgovornost jedni na druge, Ribić prijeti da štrajk glađu nastavlja dok ne dobije svoj novac.

Mene što se tiče ja ću ovdje bit dok mi ne dođe limeni sanduk. To je obaveza. Druga opcija ako bude ja ću Tokiću u stan ili Sinanu Husiću, nemam gdje drugo. Nek mi naprave što je bilo, pa nek onda istupaju” – kazao je Ribić Begajet.

Podsjećamo, Ribićeva kuća bila je jedna od onih na spornoj lokaciji na kopu Šikulje. Dalji rad kopa bio je upitan, pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici prinudno izmješteni. Tada je Ribiću obećano obeštećenje od 110.000 maraka. Ribićev slučaj nije riješen kao kod ostalih, jer nije imao potrebnu dokumentaciju za izgradnju kuće na toj lokaciji. Danas Begajet sa suprugom i sinom živi kao podstanar, a kako kaže Rudnik mu plaća kiriju u iznosu od 700 KM, a on to nije tražio. Želi samo da mu se isplati novac za njegovu srušenu kuću iz koje je prisilno istjeran još 15.maja ove godine.

Komentari