Na našu e-mail adresu stiglo je saopštenje Asocijacije mladih OO PDA Lukavac sa naslovom “Osvrt na političku scenu općine Lukavac”, a isto prenosimo u nastavku bez izmjene.
U jeku aktuelnih političkih dešavanja na prostoru općine Lukavac, konkretno misleći na epilog dešavanja sa prethodne sjednice općinskog vijeća, odlučio sam da napišem svoj kratki osvrt, komentar, na tu cjelokupnu situaciju. Teško je ostati suzdržan na ove tipove ataka ljudske sposobnosti rasuđivanja i logičkog promišljanja.
Nimalo naivno je cjelokupna situacija ličila na jedan izrežirani tragikomični komad, napisan u maniru velikih laureata dramskog pisma koji za cilj možda ima i prikrivanje nečega što nije baš za oči javnosti, odnosno, u stanju u kakvom se nalazimo (više nalik pandemoniji, nego pandemiji) postavlja se pitanje da li su oportunisti iskoristili sva moguća sredstva za ispunjenje ličnih zahtjeva i interesa. Konkretno misleći na izjavu gospodina predsjedavajućeg OV (Mehmed Suljić) „Ja sam šef.“ te „Vi možete replicirati samo kada Vam ja za to dam odobrenje“, te najbolnija „ma kakvi građani“, time se dovode u pitanje prava čovjeka, kao ljudskog bića, člana zajednice i njegove slobode govora. Da li se tu zapravo krije neka viša politička igra, dizanje populizma, ili samo prikriva neznanje? Žalosno je da pored svih nedaća koje su snašle stanovnike Lukavca, od očajne putne infrastrukture u žarištu, nesređenog pristupa samom ulazu u grad, i mnogih drugih stvari, pod lupu javnosti se postavljaju manični istupi liječenja ego kompleksa. Izgleda da zaboravljamo da općinsko vijeće postoji isključivo kako bi zastupalo interese stanovnika općine Lukavac, a ne ličnih nesuglasica i interesa koji su se itekako potencirali više u ovom mandatu, pod palicom velike većine vijećnika, predsjedavajućeg i općinskog načelnika. Drugo pitanje koje se postavlja, jeste da li je nužno pretjerano eksponiranje i objašnjavanje općinskog načelnika, gospodina dr. Edina Delića? Dobili smo šetalište koje poslije prve kiše se pretvara u jednu veliku baru. Za to objašnjenje nismo dobili, ali opstrukcije, insinuacije i ostale stvari itekako dobiju priliku da se objasne i da se stave kao objašnjenje nerada.
Sumirajući utiske, postaje žalosno i opasno gledati ove stvari. Gdje pojedini politički subjekti ne mare ni za šta drugo nego za vlastite interese, vodeći nepravedne utakmice jedni sa drugima a naravno, oni koji najviše osjete štetu, jesu nedužni stanovnici općine Lukavac.
Asocijacija mladih
OO PDA Lukavac

Komentari