Svečana Skupština povodom obilježavanja 15. godina postojanja i aktivnog rada Asocijacije mladih Devetak, održana je u prostorijama MZ Devetak 21.01., uz prisustvo 30-tak njenih članova koji su tokom svih ovih petnaest godina postojanja bili dio priče organizacije, koji su dali doprinos i pomogli da i danas traje.

Asocijacija mladih Devetak osnovana je u januaru 2003. godine što je svrstava u najstariju organizaciju mladih na području Općine Lukavac. Vođena je isključivo od strane mladih građana i kao takvo djeluje u cilju poboljšanja standarda mladih na području MZ Devetak. Nesebičnim zalaganjem mladih, uzeli su učešće u brojnim aktivnostima, kroz koje je svaki pojedinac dao doprinos u zadržavanju statusa profesionalne i u radu predane organizacije. Samim tim, i danas važe za kompetentnu organizaciju koja može odgovoriti bilo kakvom dodjeljenom zadatku.

Potvrda o uspješnom radu organizacije svakako je i potvrdila plaketa Općine Lukavac-dodijeljena za izuzetan doprinos u razvoju civilnog društva i lokalne zajednice 2011.godine.

Svečanoj Skupštini prisustvovali su svi dosadašnji predsjednici Asocijacije Mladih. Svako od njih je ispričao kako je sve izgledalo nekada, i šta se sve dešavalo u njihovom periodu.

Također, profesor Univerziteta u SAD-u gosp. Haji Dokhanchi, koji svake druge godine sa svojim studentima dolazi u posjetu Asocijaciji Mladih obratio se putem skype, čestitao rođendan i zahvalio se za gostoprimljivost koju svaki put osjeti u MZ Devetak.

Iskoristio bi ovu priliku da se zahvalim svima koji su došli na obilježavanje 15. godina postojanja i rada AMD-a. Za četiri mjeseca od kada sam na funkciji odradili smo promjene u registru, reevidenciju članova, 2 akcije humanitarnog tipa, 2 manifestacije, ostvarili smo suradnju sa FK DSK Devetak, ostvarili smo kontakt sa SHL fondacijom iz Njemačke sa sjedištem u Sarajevu, te za kraj godine suradnju sa IGP firmom iz Austrije. Imali smo izlete u Beograd, na Vlašić, i uzeli učešće u emisiji „Zabranjeni forum“ na TV PINK BH. Također, naš član je uzeo učešće na naučno-istraživačkom kampu koji je podržan od strane Američke ambasade. U narednom periodu zalagat ćemo se za poboljšanje života mladih u našoj zajednici, radit ćemo na raznim projektima, uzeti učešće u Vijeću mladih Općine Lukavac, kao i pokušati završiti započetu priču Doma Kulture u Devetaku. U maju mjesecu očekujemo posjetu naših prijatelja i studenata iz SAD-a sa njihovim profesorom. Svim nekadašnjim, sadašnjim i budućim članovima AMD-a Sretan 15. rođendan, riječi su predsjednika AMD-a  Dine Kovačevića.

Nakon završenog revijalnog dijela i puhanja svijeća na torti, nastavilo se druženje članova uz muziku, gledanje isječaka sa priredbi koje su se radile u organizaciji AMD i fotografija kroz vremenski period 2003 – 2018. godina.

Komentari