Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Kako bismo spoznali vrijednost vode kao prirodnog resursa, ali i kako bismo znali njenu zdravstvenu ispravnost, svake godine povodom Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo TK obavlja analizu javnih česama.

Ove godine, u periodu od 05. do 15. marta, uzeto 29 uzoraka vode sa javnih česama u svim općinama Tuzlanskog kantona, piše RTV Slon.

„Rezultati su pokazali da 15 uzoraka javnih česama ne odgovara pravilniku. To se odnosi na bakteriološku ispravnost na 14 uzoraka i jedan uzorak je fizičko hemijski neispravan zbog povećane vrijednosti amonijaka.“ – kazala je Selma Azabagić, šefica Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Rezultati su pokazali da su zdravstveno neispravne vode na javnim česmama:

 1. Djedovača,G.Dubrave, Živinice
 2. Kotornica, Živinice
 3. Marinuša, Sapna
 4. Bukovik, Srebrenik
 5. Terzikuša,Teočak
 6. Avdićkuša Klokotnica, Doboj Istok
 7. Obodnica Marinovići, Tuzla
 8. Lipa Mihatovići, Tuzla
 9. Slavinovići,Tuzla
 10. Ječmište Tuzla
 11. Hum Miladije, Tuzla
 12. Bjelkina voda, Banovići
 13. Hajr Voda Šefke i Đule, Vida, Gradačac
 14. Kukuruzi, Gradačac
 15. Podglavica Jaz Kladanj                                                      Također, od 29 uzoraka, 14 se pokazalo zdravstveno ispravnim vodama, a to su javne česme:
  1. Par selo, Tuzla
  2. Jurišička Lipnica, Tuzla
  3. Dokanj,  Tuzla
  4. Lipa Mosnik, Tuzla
  5. Kapavac, Čelić
  6. Avdina i Ajšina voda Luka, Srebrenik
  7. Tito i Alija, Banovići
  8. Cerić Orahovica, Gračanica
  9. Tursun Stjepan polje  Gračanica,
  10. Petrak, Lukavac
  11. Barutni,  Lukavac
  12. Majdan Modrac Lukavac
  13. Stubovi Živinice
  14. Masle G.Vukovije, Kalesija

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. u Argentini. Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

RTVSlon.ba

Komentari