Amina Žigić ima 19 godina i živi u mjestu Bistarac kod Lukavca. Završila je srednju Ekonomsko-hemijsku školu u Lukavcu, a potom upisala Filozofski fakultet u Tuzli odsjek Žurnalistika.  Od svoje petnaeste godine je postala volonterka mnogih nevladinih organizacija. Tokom srednje škole osvajala je prva mjesta na takmičenjima iz engleskog i njemačkog jezika, statistike, geografije kao i na međunarodnim takmičenjima. Od svega navedenog posebno izdvaja debatu u Behram-begovoj medresi u Tuzli gdje je osvojila drugo mjesto kao “Najbolji govorni debatant” na temu “Dijalogom ka boljem društvu”.

Kroz svoj volonterski angažman radila je na pisanju i vođenu projekata koji su doprinijeli čitavoj zajednici, a posebno mladima i djeci.  Trenutno vodi radionice na temu životnih vještina sa djecom, a zatim sa srednjoškolcima. Prošla je kroz desetomjesečnu edukaciju od strane organizacije Amica Educa postala “Vršnjački savjetnik” sa ciljem da pomogne svojim vršnjacima koji se nose sa određenim problemima.
Cilj joj je biti aktivna volonterka i aktivistica koja će kroz projektne aktivnosti i njihovu realizaciju mjenjati svoju zajednicu te rješavati probleme mladih, djece kao i ostalih građana. Želi pored svih loših stvari koje nas okružuju biti uzor djeci i mladima da se može postići mnogo toga.

Kako je biti aktivistkinja i raditi prave stvari, a zanemariti ono čime se zabavlja većina, internet i društvene mreže?

Bilo je trenutaka kada sve treba da se ostavi po strani, internet i društvene mreže mi nisu teško padali. Puno sam zadovoljnija kada nešto radim sa svojim timom, kada dajemo doprinos našoj zajednici i svim ljudima u našoj okolini. Znala sam da radim nešto dobro i vrijedilo je da ostavim internet sa strane, aktivizam je nešto bez čega ja ne bi mogla da zamislim svoj život.

Šta znači to što si najbolja govorna debatantica i s obzirom na govorne vještine, hoćemo li te jednog dana slušati baš na radiju?

To što sam najbolja govorna debatantica moram reći da sam od malena  uvijek voljela da pričam, uvijek sam se nadograđivala u tom polju. To je bila prijava sa školom, razrednica me predložila jer smatra da imam dobre govorne vještine, ujedno sam ih razvila tokom svog volontiranja. Što se tiče radija, ja studiram žurnalistiku i moguće da me čujete na radiju ili vidite na TV-u.

Voditeljica si raznih radionica, o čemu se tu radi?

Ja sam voditeljica tih radionica već dvije godine, te radionice se održavaju u Puračiću, Prokosovićima i Lukavac mjestu. Znači u osnovnim školama, a ja vodim mješovite srednje škole.  Radionice su bazirane na komunikaciju, na upravljanje emocijama, društvenu odgovornost, stvari i životne vještine koje su  mladima potrebne da izgrade kako bi im bilo bolje u životu.

Uz sve ovo si i vršnjačka savjetnica, djeluje li to na tvoje vršnjake i generaciju?

Tu edukaciju sam završila u drugom razredu srednje škole. Edukacija je trajala deset mjeseci. Mislim da djeluje i postavila sam se tako da me drugi nešto pitaju bez da ih ja osuđujem, mogu da mi kažu svoje probleme. Inače prijatelji vole da se meni obrate za savjete, mislim da znaju ih neću osuditi i da ću dati svoje racionalno mišljenje. Veoma mi je drago da moje okruženje ima nekog kome se može obratiti.

Šta još želiš raditi i postići u budućem periodu?

Ciljevi za par godina su mi da završim fakultet uspješno, da ostanem volonterka i aktivistkinja i da mnogo više projekata radim zajedno sa svojom organizacijom. Želim da se zaposlim u svojoj struci, a kada ne bi radila u struci željela bi raditi u nekoj organizaciji kao PR menadžer. Uvijek mi je želja raditi u omladinskoj organizaciji i da sam okružena mladim ljudima.

Amina je kandidatkinja za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije građanski aktivizam.

Za Aminu možete glasati klikom OVDJE.

Komentari