Ambasador Turske u posjeti OŠ Lukavac Grad

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč posjetio je Lukavac prilikom čega je obišao Sisecam Soda Lukavac i OŠ Lukavac Grad.

U toku dana imao je nekoliko sastanaka sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti gdje je razgovarano o unaprijeđenju privredne, kulturne i sportske saradnje, a posjetu našem kantonu okončao je u Osnovnoj školi “Lukavac Grad”.

-Bilo mi je zadovoljstvo razmijeniti mišljenja o trenutnom stanju kada su odnosi Turske i Tuzlanskog kantona u pitanju. Naši sagovornici su izrazili nadu i uvjerili nas da će učiniti sve što bude u domenu njihovih nadležnosti, te da će pomoći u otklanjanju barijera kada su turska ulaganja u BiH u pitanju kako bi na taj način dali podsticaj novim ulagačima i novim investicijama u ovaj kanton. Od svojih sagovornika imao sam priliku čuti samo izraze podrške i namjere za nastavak dobre saradnje, kazao je Koc.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić naglasio je kako je Turska ima veliki uticaj kada su u pitanju investicije u ovom gradu, a važan primjer toga je upravo “Sisecam Soda Lukavac”.

-Kada je u pitanju turski utjecaj na postratni Lukavac, turska kompanija “Sisecam” privatizirala je industrijski potencijal na kome je nikao ovaj grad, tj. fabriku Sode. Osjete se naravno veliki pomaci otkako je turska kompanija ušla u ovaj projekat. Udvostručen je kapacitet ovog proizvođača i on vrlo visoko kotira na ljestvici izvoznika. Radi se o jednom vrlo uspješnom projektu koji se i dalje razvija. Lukavac u ovome vidi svoju šansu da u tom smislu bude most između različitih privreda i kultura, a da BiH ne bude više linija razdvajanja istočnih i zapadnih civilizacija. Polako iz te privredne saradnje vidimo da raste i kulturna i obrazovna, dodao je načelnik Delić.

Ambasador je u pratnji svojih domaćina obišao školu, a sa učenicima je kratko razgovarao i na turskom jeziku izrazivši zadovoljstvo činjenicom da sve više raste interes za izučavanjem turskog jezika u ovoj obrazovnoj ustanovi.

-Svakako me raduje činjenica da turski jezik iz dana u dan postaje traženiji što će svakako unaprijediti i saradnju u oblasti privrede, jer na tržištu rada postoji velika potreba za poznavaocima turskog jezika. Posebno me učinila radosnim ova posjeta osnovnoj školi, a radi se o jednoj od prvih koja je uvela turski kao drugi strani jezik, dodao je Koc.

U toku današnje posjete ambasador se sastao sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem, predstavnicima Vlade TK i premijerom Gutićem, a posjetio je Muftijstvo tuzlansko, te nedavno otvoreni modni salon namještaja “Kelebek”.

Komentari