Haldun Koč, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini tokom današnje posjete Tuzlanskom kantonu prisustvovao je nizu sastanaka sa predstavnicima kantonalne vlasti, a zatim je posjetio i Osnovnu školu ˝Lukavac Grad˝ u Lukavcu, čiji su dijelovi objekta obnovljeni finansijskim sredstvima TIKA-e i Vlade Tuzlanskog kantona.

Osnovna škola ˝Lukavac Grad˝ jedna je od prvih u Tuzlanskom kantonu u kojoj je turski jezik uveden kao drugi strani jezik. ˝Turska će i u narednom periodu nastaviti na jasan i konkretan način da sprovodi i razvija ovu vrstu projekata i nadamo se da će se vrlo brzo vidjeti rezultati˝, poručio je Koč.

Djeca i omladina su, smatra Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH budućnost ove zemlje, a projekti obnove školskih objekata i ulaganje u obrazovanje neophodni su kako bi se pomoglo odgajanju boljih generacija.

˝Dosta je projekata koje smo do sada uradili, od Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Srednje škole u Cazinu, nedavne pomoći Osnovnoj školi u Kiseljaku, a sada smo ovdje povodom završetka jednog lijepog projekta. Isto tako, u Tuzli imamo i aktivnosti na polju specijalnog obrazovanja, gdje ćemo u dvije specijalne škole pomoći u formiranju određenih radionica˝, izjavio je Alimci.

Osim što je ranije tokom dana prisustvovao ceremoniji inauguracije nove rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Grahić, ambasador Koč posjetio je i Ziraat banku u Tuzli, te razgovarao sa privrednicima, ali i sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

˝Teme o kojima smo razgovarali bile su one najvažnije, a to su privredne teme, o investicijama, o turskim investicijama u TK, o popravljanju poslovnog ambijenta i zaključili smo da najzdravije investicije koje BiH ima su upravo turske investicije Natron Hayat, Šiše džam Soda i Rudnik krečnjaka Vijenac˝, naveo je Gutić.

Anadolija

Komentari