Proljeće unosi mnoge promjene u čovjekovu svakodnevnicu, ali i samo raspoloženje. Još jedna od stvari koje donosi ovo godišnje doba su i alergije, koje se nerijetko javljaju kod djece, ali i odraslih. Jedan od nemilih vijesnika proljeća je i alergijski rinitis.

Drugi naziv  je sezonski ili peludna hunjavica. Definiše se kao simptomatski poremećaj nosne sluznice. Javlja se nakon dodira sa alergenima iz okoline. Pri dodiru tih alergena, nastaju upalne reakcije. Neki ljudi imaju alergijski rinitis samo u određenom razdoblju, što nazivamo sezonski alergijski rinitis ili peludna hunjavica. Drugi mogu imati u bilo koje doba godine. To je tzv. nesezonski alergijski rinitis. Izaziva ga pelud korova, trave i stabla, kućna prašina, perje, životinjska dlaka, plijesni… Nesezonski alergijski rinitis uzrokuju lijekovi, naporan fizički rad, velike promjene u temperaturama, zagađenje zraka, duhanski dim…

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10 do 25% stanovništva u svijetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa.

 Kako se on manifestuje, koji su simptomi i kako prepoznati alergijski rinitis?

–To su prije svega kihanje, zapušenost nosa, curenje vodenog sekreta iz nosa, svrbež, crvenilo nosa i očiju, peckanje, suzenje očiju, kašalj, grebanje u grlu i promuklost, pojasnila nam je  prim.dr.med Nermina Đulović, specijalista školske medicine, šefica Školskog dispanzera u Domu zdravlja Tuzla.

Doktorica Đulović ističe da dijagnozu postavljaju na osnovu anamnestičkih podataka. Dakle, tipične anamneze i alergijskih simptoma, pozitivne porodične anamneze, tipičnih alergijskih simptoma. Kod alergijskog testiranja, poznati su kožni prik testovi.

-Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a koju i mi koristimo, alergijski rinitis se dijeli na blagi oblik, umjereno teški i trajno prisutni alergijski rinitis. Za blage oblike koristimo oralne  (sirupe ili tablete) u zavisnosti od doba pacijenta. Starija djeca preko 14 godina koriste tablete, dok mlađa sirupe. Lijek se uzima isključivo pred spavanje, pojašnjava prim.dr.med Nermina Đulović.

Za umjereno teški oblik, uglavno se  koriste intranazalni preparati (beklometazone), dok za trajno prisutne – antihistaminike i nešto manju dozu intranazalnih sprejeva.

-Alergijski rinitis se javlja kod djece. Nije uobičajan kod djece do dvije godine. Simptome imamo kod djece starije od dvije godine. Najveća učestalost, alergijskog rinitisa, je kod djece u školskom uzrastu. U tome vjerovatno veliku ulogu ima stres, koji je jedan od najčešćih faktora kod bilo kojeg oboljenja, ali i alergija. Polazak djece u školu može dovesti do jednog oblika rinitisa. Kod djece se posebno treba obratiti pažnja na nuspojave. Simptomi alergijskog rinitisa mogu negativno utjecati kognitivno funkcionisanje i na uspjeh djece u školi, ističe doktorica Đulović, te dodaje: 

-U našem dispanzeru za školsku djecu, omladinu i za studente, imamo inhalatorni aparat koji nam je od velike koristi i značaja, tako da se manji broj pacijenata upućuje na kliniku. Inhalatorna terapija je, možemo reći, puni pogodak za svaki oblik alergija. Pored toga, imamo i ampuliranu terapiju, koja je neophodna kod alergija školske djece.

Ono što smo mogli zaključiti jeste da bilo koji oblik alergijskog rinitisa nije bezopasan.  Pri samom uočavanju simptoma, reagovati. Prema riječima doktorice Đulović, kod školske djece mogu  negativno utjecati na kognitivno funkcionisanje.

 

Komentari