IG Aktivno starenje Prokosovići

Inicijativna grupa “Aktivno starenje” iz Prokosovića obilježila je svoju drugu godišnjicu postojanja i rada.

Radi se o grupi koja broji 20 aktivnih članova, a osnovni cilj im je uključivanje osoba starije životne dobi i penzionera u aktivan život svoje lokalne zajednice. Grupa je nastala na inicijativu Švicarskog Crvenog križa, a u protekle dvije godine realizovali su brojne projekte i akcije.

Cilj nam je da penzionere i osobe starije životne dobi izvedemo iz njihovih kuća i dovedemo u naš Dom kulture, da se druže, da zaborave na svoje zdravstvene tegobe i male penzije.  Također sarađujemo sa drugim inicijativnim grupama od Gradačca do Gornje Tuzle. Radimo sa iznemoglim, nepokretnim osobama kao i socijalno ugroženima koje redovno obilazimo i pomažemo. Prošle godine posjetili smo oko 30 osoba kojima smo uručili skromne poklone i pomoć, ističe predsjednik ove grupe Munib Muratović.

U svom radu angažovali su se na programu aktivnog starenja, edukacijama i radnim aktivnostima, a kada je riječ o važnim projektima posebno ističu uređenje prostorija koje danas koriste.

Ove prostorije koje smo dobili na korištenje bile su zapuštene, a danas smo posebno ponosni što smo ih stavili u funkciju. Nakon što smo osposobili kancelariju za rad i sastanke, krenuli smo da uređujemo i ostale prostorije u Domu kulture kako bismo stvorili što bolje uslove za rad, kazao je Iljaz Memić zamjenik predsjednika Inicijativne grupe “Aktivno starenje”, Prokosovići.

Senija Halilović, u penziji je već sedam godina. Član je nekoliko lokalnih udruženja, a u ovoj grupi je od prvog dana.

Radim sa školom, džematom i drugim udruženjima. Ponosna sam na ovu grupu jer se družimo, pomažemo međusobno, i smatram da smo još uvijek u mogućnosti doprinijeti razvoju svoje mjesne zajednice, poručuje Senija.

Članovi ovog udruženja kroz zajednička druženja, radionice,sport, izlete, umrežavanje, pomaganje drugima, privlače mlade i nove članove, te time dokazuju da i starost ima budućnost.

Komentari