U posljednje vrijeme mnogo je aktivnosti na području naše opštine. Ovaj tekst posvećen je pohvalnom činu mladih aktivista iz Lukavca. Oni su se nedavno skupili u  grupu i u planu im je osnivanje organizacije koja će se bazirati na volonterizmu i aktivnoj ulozi u lokalnoj zajednici.

Često slušamo priče o nedovoljnoj aktivnosti mladih, pasivnosti i nezainteresovanosti za stvaranje boljeg okruženja. Osnivanje organizacije mladih aktivista, spremno je da opovrgne takvo razmišljanje. U početnim koracima osnivanja ove organizacije, svoju potvrdu za volontiranje i aktivizam, već je dalo 17 mladih osoba. Ove mladi, okupljeni u grupu, nastoje jasno dati do znanja da su spremni aktivno djelovati u svojoj lokalnoj zajednici, doprinijeti njenom razvoju, poboljšanju uslova života sebi i svojim vršnjacima.

Mladi aktivisti, odlučili su da zajedno djeluju i dokažu da oni mogu mnogo toga promjeniti. Kako ističu, krajnje je vrijeme da se omladina ove opštine probudi i shvate da pojedinac i grupa mladih mogu ostaviti trag u svom gradu i opštini.

Današnja radna akcija u Gornjim Stuparima, dokaz je da su na pravom putu. Već na samom početku rada, pokazali su da žele i mogu biti aktivni.

Prilikom našeg razgovora sa ovim aktivistima, istakli su zahvalnost načelniku Edinu Deliću, koji se odazvao njihovom pozivu. Oni pohvaljuju susretljivost načelnika Delića na podršku mladima i zainteresovanost za svaki vid pomoći.

Učesnici današnje akcije, nisu krili oduševljenje organizovanja ove akcije, ali i uključenosti mladih. Neprocjenjivo je vidjeti mlade željne rada, entuzijazma i želje za promjenom.

Njihova vodilja je da volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, nego što su neprocjenjivi.

Iz organizacije mladih aktivista, pozivaju sve zainteresovane omladince da se pridruže njihovoj grupi i osjete čari volonterizma. Mala promjena, aktivnost, sudjelovanje neprocjenjivo je – znaš da si nešto uradio za svoj grad.

Komentari