Nastava za akademsku 2021/22 godinu počinje u ponedjeljak,  4. oktobra. Predavanja kreću po klasičnom modelu, uz obavezno  poštivanje važećih higijensko – epidemioloških mjera. Zdravlje i sigurnost svih studenta i zaposlenih je prioritet, ali i održavanje nivoa kvaliteta  predavanja i vježbi, poručuju sa Univerziteta u Tuzli.

 

„Već je istaknut raspored na svim fakultetima, tako da brucoši i studenti starijih godina imaju već podatke kada govorimo o rasporedu predavanja i vježbi za ovu godinu. Zdravlje svih studenta je prioritet tako da će se poštovati sve preporuke nadležnih organa, kada govorimo o načinu organizovanja nastave na Univerzitetu u Tuzli „ kaže prof.dr. Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli.

Da bi se poštovala i fizička distanca koristit će se sve raspoložive prostorije Univerziteta, posebno za studente Medicinskog i Elektrotehničkog fakulteta na kojima je i upisan najveći broj studenata. Takođe izvođenje praktične nastave za studente medicine ove godine ne bi trebalo biti upitno, ali uz određene uslove.

„U prošloj akademskoj godini mi smo imali jedan sastanak sa svim predstavnicima nadležnih organa i tada smo dogovorili da studenti Medicinskog fakulteta mogu imati praktičnu nastavu na Univerzitetsko kliničkom centru, Domu zdravlja i u Zavodu za javno zdravstvo TK , ali u manjim grupam. Ja očekujem da će i ove godine biti na isti način organizovana praktična nastava, tako da će studenti Medicinskog fakulteta praktičnu nastavu moći da održe u jednoj od pomenutih zdravstvenih ustanova“ ističe prof.dr. Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli.

U novu akademsku godinu upisano je 1.414 brucoša, a u  toku je i treći upisni rok na studijskim programima, na kojima nije popunjen odobreni  broj studenata.

„U petak imamo konačne liste kada govorimo o trećem upisnom roku, tako da ćemo u petak znati i broj studenata koji će se upisati i nakon trećeg roka. Ukoliko se tad ne popune, tada možemo govoriti o četvrtom upisnom roku samo za ta studijska usmjerenja na kojima nema minimum deset“ kaže  prof.dr. Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli

Nastava u akademskoj 2021/22 godini, odvijat će se na 13 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti i to na 50 studijskih programa prvog, 63 studijska programa drugog i 32 studijska programa trećeg ciklusa studija. Podsjećamo da je zbog pogoršane epidemiološke situacije, studentima omogućeno da prenesu četiri ispita u narednu akademsku godinu,a imatrikulantima da završe svoj studij bez obnavljanja godine.

 

Komentari