Ta predivna prirodna bogastva, planine u Bosni Hercegovini, ali i kantonu, neodoljiv su turistički biser.
U dane vikenda, jedna od planinskih ljepotica – Majevica, postade centar druženja, sportskih aktivnosti i nezaboravnih avanturističkih doživljaja.
Prvi put u historiji BiH , upravo tu, organizovan je Africa twin adventure vikend, međunarodnog karaktera pod nazivom “ATAV – BOSNA 2017.” BRGULE 26.-28.5.2017. godine.

Na samom početku priče, pokušajmo kroz nekoliko rečenica opisati ovu planinsku ljepotu. Planina Majevica sjeveroistočne Bosne. Pruža se pravcem sjeverozapad – jugoistok između Posavine na sjeveru, Semberije na sjeveroistoku i istoku, Sprečanske kotline na jugu, te planine Ratiš i Tinjske kotline na zapadu. Duga je 56 km, a maksimalno široka do 25 km. Najviši vrh, Stolice (916 m n.v.), nalazi se na njenom krajnjem jugoistočnom dijelu. Prema većini morfometrijskih klasifikacija, Majevica se smatra niskom planinom.
Niži dijelovi Majevice imaju tipičnu umjereno – kontinentalnu klimu, a viši pretplaninsku. Pretplaninska klima je od umjereno kontinentalne hladnija u prosjeku za 2 do 4 stepena celzijusa. Postoje veće mikroklimatske razlike, uvjetovane reljefom.
U vegetacijskom smislu, preovladavaju bukove šume na sjeveroistočnim padinama, i hrastovo – grabove šume na jugozapadnim. Jugozapadne padine su gušće naseljene tako da je na tom području šuma većim dijelom zamijenjena pašnjacima, voćnjacima i njivama. Veći šumski kompleksi su očuvani na sjeveroistočnoj strani planine.
Planina je bogata životinjskim svijetom, među kojim je i dosta lovne divljači (srna, divlja svinja, zec, lisica, jazavac, kuna bjelica, fazan i dr…). Danas su tu smješteni mnogi gradovi koji imaju funkciju lokalnih (Srebrenik, Lopare, Čelić, Kalesija), ali i regionalnih centara (Tuzla).


Vratimo se sad na ovaj značajni događaj, naš Africa twin adventure vikend. Organizator je “Africa Twin Club” Brgule čiji je predsjednik Petar Lukanović, koji je počasni član “Enduroriders Zahorie” iz Slovačke. Prisutan je bio i predsjednik “Enduroriders Zahorie” – Jožko Nasada. Učesnici ATAV – BOSNA 2017. su bili iz Belgije, Poljske, Češke, Slovačke, Hrvatske i BiH. Staza ON-ROAD kojom se vozilo je bila na planini Majevici i obuhvatala je opštine Tuzla, Srebrenik, Čelić i Lopare. Vožnja je počela u Brgulama, gdje se i završila.

U mjestu Drijenča, vozači su napravili kratku pauzu gdje ih je dočekao i ugostio fra Franjo Martinović sa mještanima ovog mjesta. Položeno je cvijeće na spomenik palim braniteljima rata 1992-95. U toku stanke održano je i kratko istorijsko predavanje o tom mjestu.
Pored ove vožnje, organizovano je i OFF-ROAD takmičenje na Enduro poligonu Šljakište u Brgulama.

Pobjednici ovog takmičenja su:
1. Peter Szabo – Yamaha XTZ
2. Oliver Krátki – Africa Twin XRV
3. Marek Tokoš – Africa Twin XRV
4. Juhás Rasťo – Yamaha XTZ

Vremenske prilike tokom tih dana vikenda su bile odlične. Trka je propraćena sunčanim danima, ne kao u Africi, ali jeste kao u BiH. Prema izjavama učesnika staze su bile zahtjevne što je bio veliki izazov za vozače. Ta zahtjevnost dala je dodatnu dozu adrenalina i postavila cilj: da staze prođu bez nekih većih povreda. Ovaj sport važi za jedan od skupljih, ali i opasnijih. Uprkos samoj težini sporta, zahtjevnošću majevičkih staza, trka je završena bez nekih ozbiljnijih povreda.

 ATAV učesnici oduševili su se prirodnim ljepotama BiH, kao i zahtjevnošću rute po planini Majevica. Stvorena su nova prijateljstva. Bez obzira što je ovo jako skup i opasan sport ima svoje poklonike i u BiH.

Trka, zvuk motora, pauze na posebnim mjestima, učesnicima su dale poseban doživljaj predivnog Tuzlanskog ambijenta. Samo održavanje ovog događaja, nemjerljiva je promocija prirodnih baština na ovoj teritoriji, ali i širom Bosne i Hercegovine. Ostanak pojedinih učesnika dan više, pokazatelj je da raspolažemo predivnim prirodnim blagodatima. Oni su svoju rutu nastavili dalje, kroz ostale krajolike, naše nam lijepe Bosne i Hercegovine.

U fotogaleriji, koju je napravio kolega Branislav Lukić Luka, pogledajte kako je izgledao ovaj nezaboravni vikend za učesnika ATAV-a:

Komentari