Još jedna pozitivna priča o ručnom radu i indicijama pretvaranja hobija u posao, nalazi se u našoj opštini. Adela Redžić, diplomirala je Engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Još tokom studiranja počela je sa izradom unikatnog nakita, ali i još nekih stvarčica omiljenih za žensko oko, ali i oko svih ljubitelja unikatnog, jedinstvenog i ručno izrađenog.

-Otprilike prošle godine sam odlučila da se koncentrišem isključivo na pravljenje unikatnog nakita pod imenom “Eryneth’s Treasures”. U međuvremenu volim eksperimentisati i sa pravljenjem drugih sitnica kao što su male bilježnice i novčanici od filca, te broševi od bakarne žice, priča Adela.

Prema riječima kreatorke ovog unikatnog nakita, veliku podršku u radu dobija od prijateljice Naide, koja joj pomaže pri izradi, kada nađe vremena od studija. Adela ističe da su joj najveća podrška prijatelji i poznanici, kojima po narudžbi izradi nešto unikatno za poklon. Budući da se njen rad zasniva na ljubavi, svaki poklon u sebi, osim unikatnosti, nosi i dozu ljubavi i ljepote.

Posebno me privlači pravljenje nakita od Fimo gline (polimerna glina) i poludragog kamenja/kristalčića, za čiju izradu inspiraciju crpim najviše iz prirode i mitologije. Inspiracija za ostali nakit od Fimo gline većinom dolazi iz knjiga, filmova, video igrica i sličnog. Često mi ideje za nove stvari predlože i osobe koje prate moj rad, a primjer za to su privjesci inspirisani stećcima koji su bili ideja prijateljice Nele (Sadimo i Rastimo), te privjesci sa kristalima za čiju je inspiraciju najviše zaslužna prijateljica Mia (Aelin Laer). Vrijeme izrade jednog privjeska varira, ali najčešće je to nekoliko sati konkretnog rada i konstantnih prepravki i uljepšavanja, pojašnjava Adela.

Osim  prezentacija i promocija na društvenim mrežama, Adela je svoje kreacije predstavljala i na sajmovima.  Izlaganja su bila uspješna. Posjetioci su bili oduševljeni njenim kreacijama. Pozitivna kritika, najbolja je nagrada za njen rad.

Sa prijateljicom Naidom koja povremeno radi sa mnom, sudjelovala sam na dva sajma/marketa u 2016. godini.  Bile smo na Kaleidoskop Art Marketu u Tuzli, koji se pokazao uspješnim. Drago mi je što su moje kreacije izazvale pozitivne reakcije, kako kod domaćih posjetilaca, tako i kod turista. Osim toga, sudjelovale smo i na Zimskom marketu u organizaciji Art Centra iz Lukavca, kazala nam je ova mlada kreatorka.

Prilikom razgovora, Adela nam je potvrdila da su pristup internetu i novim tehnologijama, olakšali promociju ručnog rada, ali i dopiranje do šire javnosti. Preko društvenih mreža moguće je svoj rad prezentovat mimo granica naše zemlje. Prema dosadašnjim iskustvima, ali i tvrdnjama ove mlade kreatorke, ručni rad je mnogo cjenjeniji u drugim državama, nego kod nas.

Prema riječima ove mlade kreatorke, osim za izradu nakitu, potrebno je odvojiti vrijeme i za prepravke,a li i fotografisanje  kreacija. Ipak, provedeno vrijeme u svom tom radu joj pričinjava zadovoljstvo, jer radi ono što voli. Plan za naredni period je otvaranje ““Eryneth shop-a”, za domaće, ali i inostrane ljubitelje njenih kreacija.

To su ipak sati i dani ispunjeni zadovoljstvom. Iako je ovo trenutno samo hobi kojim se bavim u slobodno vrijeme, nadam se da će, po uzoru na druge uspješne kreativce iz BiH, prerasti u nešto više, za kraj razgovora, ispričala nam je Adela.

Za sve informacije  o narudžbama, novim kreacijama, posjetite Adelinu Facebook stranicu.

Komentari