Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić posjetio je farmu Milo selo na Ozrenu kod Lukavca gdje je savladan veliki požar. U požaru srećom nije bilo ljudskih žrtava i spašena je većina životinja a materijalna šteta je ogromna.

 

„Razmotrićemo sve mogućnosti na koji način će vlada Tuzlanskog kantona moći pomoći, što interventno, u cilju otklanjanja hitnih posljedica ovog požara i štete a i nekih konkretnim mjerama u narednom periodu kako bi se ponovo obnovila proizvodnja po kojoj je Lukavac i Tuzlanski kanton bio prepoznatljiv”, kazao je ovom prilikom ministar Begić.

Sagledavajući posljedice požara jedan od vlasnika farme Mevludin Čeliković kaže da su stradali štala, izmuzište i kompletna oprema te da će u narednom periodu biti teško izaći na kraj sa prehranom i opsluživanjem životinja zbog nedostatka infrastrukture.

„Moram pohvaliti sve svoje uposlenike jer su se maksimalno trudili da spasu, pod broj jedan, životinje. Dobar dio životinja je spašen međutim nismo uspjeli nažalost sve spasiti. S druge strane ja sam jako sretan da nije bilo ozbiljnijih posljedica po ljude, da nema povrijeđenih”, kazao je Čeliković.

Ministar Begić naglašava da je ova farma bila svojevrsan brend lukavačke opštine i TK. „Ovo je farma koja je bila prepoznatljiva mnogo šire, sa mnogim osvojenim nagradama za svoje proizvode i cilj nam je da ovo što prije osposobimo i vratimo u funkciju”, kazao je ministar Begić koji je na farmu Milo selo došao kako bi dobio informacije o potrebama farme nakon požara.

„Teško je bilo šta sada reći o kojoj vrsti pomoći je riječ ali u narednom periodu ćemo imati više informacija sa kojima ćemo izaći u javnost”, kazao je resorni ministar.

Farma Milo selo je pored proizvodnje visokokvalitetnog kozjeg mlijeka i sira predstavljala je i turističko odredište.

Komentari

Prethodni članak„Sinovi Bosne“ Lukavac učestvuju u Euroligi
Naredni članakOsam medalja za KBS “MASTER” iz Lukavca