U subotu 12.12.2020 godine u okviru projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod” vršeno je poribljavanje jezera sa 140 kg šaranske mlađi.

Riblja mlađ je nabavljena iz poljoprivrednog gazdinstva “Milenko Mirić” iz Porebrica, sa svom potrebnom dokumentacijom  o zdravstvenoj ispravnosti ribe. Ovim projektom želimo unaprijediti stanje ribljeg fonda u jezeru, a sve u saradnji sa ribolovnim društvom “Kreka”, čiji su nam članovi danas pomagali tokom poribljavanja. Osim nabavke riblje mlađi dio projekta se odnosio i na uklanjanje divljih deponija.

U proteklom periodu je nabavljen metalni kontejner za smeće i postavljen na južnoj strani jezera, do pješčane plaže gdje su u proteklom periodu nesavjesni posjetioci bacali najviše smeća. Isti će se redovno odvoziti kako bi smo obalu jezera učinili ljepšom i prijatnijom za boravak.

Dio sredstava za nabavku riblje mlađi je obezbijeđen kroz projekat koji finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, a dio donacijama naših sugrađana i ovom prilikom im se zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći.

 

Komentari