Inženjer Fabrike cementa Lukavac Emir Ćilimković je na nedavno održanoj 10. međunarodnoj konferenciji EUREM u Atini osvojio prestižnu nagradu “EUREM 2020” za treći najbolji projekt uštede energije u konkurenciji od ukupno 40 dostavljenih radova iz 27 evropskih zemalja.

 

Nakon šestomjesečne edukacije “Eurem European EnergyManager” u organizaciji AHK – Predstavništva njemačke privrede u BiH, stručna komisija je Ćilimkovićev završni rad “Poboljšanje energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva” proglasila najboljim. Sticanjem međunarodno priznatog certifikata za EUREM energetskog menadžera imao je pravo učešča na ovoj konferenciji koja je bila i takmičarskog karaktera.

-Zbog nemogućnosti putovanja u Atinu tim povodom je juče, 21.10.2020., u Lukavcu organizirana primopredaja ovog vrijednog priznanja koje mu je uručio David Parkmann, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH. Tom prilikom je istakao da AHK u BiH od prošle godine sprovodi internacionalni trening program EUREMnext, koji je standardizovani edukacijski program iz područja energetske efikasnosti. “Ovo je zaista veliki uspjeh kako za Fabriku cementa Lukavac tako i za njene sjajne stručnjake, ali je ujedno i inspiracija za druge kompanije u BiH da se u budućnosti priključe ovom evropskom programu koji se sprovodi u 36 zemalja” – dodao je Parkmann.

 

Sam inženjer Ćilimković smatra da je ova nagrada priznanje za dugoročnu opredijeljenost Lukavac Cementa za ulaganje u BAT tehnolgiju, energetsku efiskasnost i očuvanje okoliša i dodao: “Ponosan sam da mogu dati doprinos daljem unapređenju i razvoju Fabrike u cilju postizanja najboljih rezultata u oblasti uštede energije i očuvanja okoliša.”

 

U Fabrici cementa Lukavac maksimalna pažnja se posvećuje razvoju kadrova i sticanju novih znanja. U svom obraćanju generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Stjepan Kumrić je naglasio da su stručnost i kompetencije uposlenika ključni element za uspjeh lukavačke cementare. “Veoma nas raduje da su naša dva inženjera među prvih 12 certificiranih energetskih menadžera u BiH, kao i činjenica da je projektni koncept kolege Ćilimkovića dobio ovako značajno međunarodno priznanje” – kazao je Kumrić.

 

Budućom realizacijom nagrađenog energetskog koncepta Emira Ćilimkovića u Fabrici cementa Lukavac najveći efekti će se ogledati u očuvanju okoliša, i to dodatnom smanjenju emisija CO₂, metana i odlaganja otpada, što će doprinijeti velikim uštedama i energije i novca.

Komentari

Prethodni članakJoš danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena
Naredni članakU Gnojnici i Berkovici u toku realizacija više projekata