Tuzlanski kanton proteklih sedam dana bilježi rast broj zaraženih koronavirusom, a trenutno su aktivna 124 pozitivna slučaja. Vapaji epidemiologa u smjeru što ozbiljnijeg shvatanja aktuelne situacije kod građana nisu davali velike rezultate pa će njihovo prilično opušteno ponašanje uozbiljiti inspektori koji su u znatno većem obimu počeli djelovati na terenu.

 

Nadležni u kontinuitetu građane pozivaju na individualnu odgovornost, međutim vapaji u tolikoj mjeri nisu davali rezultate. Od pozitivnih priča o disciplini stanovništva ove regije u aprilu i maju, sada Tuzlaci djeluju na sasvim suprotan način. Zbog toga su federalni i kantonalni inspektori već počeli djelovati na terenu i to u osam timova.

“Nažalost, svjedoci smo da nam se pojavio veći broj osoba kod kojih je potvrđeno oboljenje COVID-19 i s tim u vezi smo pojačali inspekcijski nadzor u oblast primjene higijensko-epidemioloških sredstava i nošenja maski u centrima gdje je povećana frekvencija i prisustvo građana. To se prije svega odnosi na tržne i zanatske centre te ugostiteljske objekte”, kazao je za Klix.ba direktor Uprave za inspekcijske poslove TK Amel Mehanović.

Sanitarni i drugi inspektori koji su ovlašteni za vršenje sanitarnog nadzora konstantno su na terenu, a ovog ponedjeljka su provodili aktivnosti u Tuzli, Živinicama i Gračanici. U narednim danima idu i u druge sredine.

“Njihove aktivnosti se odnose na provjeru primjene poštivanja naredbi štaba civilne zaštite i preporuka Zavoda za javno zdravstvo TK u zatvorenim prostorima (tržni i zanatski centri te ugostiteljski objekti, op.a.). Na terenu smo ustanovili da je došlo do opuštanja u primjeni i poštivanju istih. Ovom kontrolom idemo sa upravnim mjerama u kojima izdajemo rješenja u smislu obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorijama gdje zaposleni i oni koji ulaze moraju imati maske te se pridržavati distance od najmanje metar i po. Svi objekti moraju imati dezinfekciono sredstvo na ulazu”, kaže za Klix.ba Mehanović.

Ukoliko dođe do neispunjavanja upravne mjere Mehanović upozorava da će inspektori biti prinuđeni primjenjivati represivne mjere, odnosno izdavati prekršajne naloge koji za fizičke osobe predviđaju kazne od 100 do 2.000 KM, dok su za pravne osobe znatno veće i kreću se od 2.000 do 10.000 maraka.

“Moramo biti svjesni da je žarište u Tuzlanskom kantonu sada znatno veći problem te građane pozivamo na pridržavanje mjera koje su izdate od nadležnih institucija. Inspekcije nisu organ koji želi kažnjavati fitička ili pravna lica, posebno u teškom ekonomskom stanju svih nas, zbog toga pozivam sve na odgovornost. Moramo zajedničkim snagama prebroditi ovu epidemiološku situaciju”, apelovao je Mehanović.

Komentari