Grupa od skoro 200 građana Tuzle i Lukavca večeras je u Bistarcu održala mirni protest kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog mogućeg formiranja deponije šljake i pepela u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod. Učesnici protesta kroz vapaj kantonalnim vlastima šalju upozorenje da će ih ova deponija ubiti.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK), između ostalog predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Građani i stručnjaci u nekoliko navrata dosad su upozoravali da je nedopustivo formiranje ove deponije, međutim priča o njenoj izgradnji i dalje živi. Zbog toga su Tuzlaci i Lukavčani večeras odlučili izaći na protest te Vladi TK poslati upozorenje koje se odnosi na zabranu formiranja deponije.

Bio je ovo večeras još jedan pokušaj kako bi se pokrenule kantonalne vlasti i prihvatile mišljenje i zahtjeve lokalnih zajednica, građana i nevladinih organizacija. Oni traže da se iz Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana TK izbriše lociranje odlagališta šljake i pepela na Površinskom kopu Šićki Brod.

U protekla dva mjeseca u Tuzli i Lukavcu je pokrenuto potpisivanje peticije od članova raznih udruženja građana. Dosad je svoje potpise stavilo 40 predsjednika udruženja.

Mještani lukavačkog Bistarca večeras su poručili da je područje u kojem žive već sada pogođeno raznim zagađenjima, a njihov život postao bi nepodnošljiv nakon formiranja sporne deponije.

“Procjene pokazuju da bi izgradnjom deponije šljake i pepela bilo ugroženo skoro 20.000 mještana ovog kraja. Ova deponija je opasna za zagađenje zraka, proizvest će veliku količinu suspendiranih i taložnih čestica koje sadrže teške metale. Lukavac već ima duplo veću koncentraciju suspendiranih čestica od zakonski dozvoljene, a pretpostavka je da bi se formiranjem ove deponije koncentracija najmanje za duplo uvećala”, upozorio je Jozo Tunjić, predsjednik Mjesne zajednice Bistarac Donji.

Komentari