Socijaldemokratska partija BiH na konferenciji za medije koja je održana danas u Sarajevu izrazila je punu podršku načelniku Općine Lukavac Edinu Deliću i osudila inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) za smjenu ovog općinskog zvaničnika.

Kako je izjavio potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, ta stranka izražava podršku zakonitom, profesionalnom i uspješnom vođenju općine Lukavac, a SDA gubi konce i poluge.

Načelnik Delić, koji se također obratio na konferenciji za medije, smatra da je na sceni početak pada SDA koji će se, po njegovim riječima, desiti iduće godine.

On ističe da je SDA raznim blokadama pokušavala stvoriti privid o neradu općine kako bi stvorila uvjete za opoziv načelnika, a u Lukavcu se, po Delićevim navodima, radi i gradi više nego ikad.

Odluku o pokretanju referenduma donosi Općinsko vijeće koje u Lukavcu ima 31 člana, zbog čega za izglasavanje treba najmanje 16 ruku.

Po Delićevim riječima, SDA može osigurati 15 glasova i vjerovatno računa na podršku još dva člana Općinskog vijeća iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

– Hipotetski se može desiti da SBiH ne bude uz SDA, ali vjerovatno hoće – Delićeve su riječi.

Uvjeren da će pokušaj smjene doživjeti fijasko, načelnik dodaje da će sve što se dalje bude dešavalo u vezi s tom inicijativom SDA samo ojačati poziciju onih što su protiv opoziva.

– Direktori javnih ustanova, javnih preduzeća i škola na području općine Lukavac su se sramno pridružili i postrojili uz lukavački SDA u pokušaju mog opoziva. Barem se sada vidi ko ih je postavio i da su njihove političke misije ispred onoga što bi trebali raditi – učiti djecu i služiti građanima. Podršku lukavačkoj SDA-ovskoj inicijativi pružio je i predsjednik kantonalne SDA Mirsad Kukić – osoba koju javnost u BiH poznaje po odležanim kaznama za korupciju i političkim spletkama.

Uvjereni smo da opoziv neće proći i da će moja pozicija biti još jača. Međutim, postavlja se pitanje koliko će koštati dva referenduma, ukoliko bi uspio opoziv, ko će to platiti, da li je potrebno gubiti više mjeseci rada za građane i baviti se smjenama i, na kraju, koga to SDA nudi kao protivkandidata – ističe Delić.

U znak pune podrške sadašnjem načelniku, SDP će u ponedjeljak u Lukavcu održati sjednicu Predsjedništva, najavio je potpredsjednik stranke Zukan Helez.

SDP će čvrsto stati iza načelnika svih građana Lukavca Edina Delića, aktivno sarađujući s Demokratskom frontom, Socijaldemokratskom unijom i svim organizacijama i pojedincima koji podržavaju legitimno izabranog načelnika, kazao je također Helez.

Na ovoj pres-konferenciji rečeno je također da će SDP-e, bude li referenduma, poštovati bilo koju volju građana, ali i da neće pristati na nezakonitosti, prevare i izborni inženjering. Neviđena armija posmatrača će osigurati poštivanje reda i zakona na svakom biračkom mjestu, navedeno je.

 

Komentari