Povodom Dana općine Lukavac, u prostorijama JU “Javna biblioteka Lukavac”, večeras je upriličena promocija knjige „Moj san o babi“, autora Mehmedalije Bektića.

Naime, riječ je o drugoj Mehmedalijinoj knjizi, tačnije zbirci pjesama, koja govori o jednom neodsanjanom snu, žalu za zavičajem, o Srebrenici.

-Knjiga je posvećena je temi Srebrenice, odnosno, žalu za Srebrenicom. Kad je riječ o samom nazivu, on je proizašao iz čežnje za roditeljem, odnosno, mnogim Podrinjcima koji su ubijeni, dok njihova djeca sanjaju san o babi koji nikada neće odsanjati. Nažalost, tema je teška, ali ja sam je napisao i posvetio mojim Podrinjcima, Srebreničanima i mojim Bosancima i Hercegovcima, onima koji nemaju svoje roditelje, kazao je Bektić.

U ime izdavača knjigu je predstavila Nihada Fajić, direktorica JU “Javna biblioteka Lukavac” a o knjizi su još govorili i profesorica Subhija Karahmetović, te profesor Mihad Sakić. Kako je kazao Sakić, autor knjige je živi akter srebreničkog pakla koji, iako danas živi u Lukavcu, vječito sanja rodne Bektiće i svoj zavičaj.

-Njegove pjesme su poput vuklana , a njegov stil karakterističan za govorno područje u okolini srednjeg Podrinja. To je čovjek čija žal za Srebrenicom nikad neće prestati, a knjigu “Moj san o babi” ja sam protumačio kao san o Srebrenici, Podrinju i povratku. Sam autor svojim djelima daje jedan skroman, ali važan doprinos kada je u pitanju život novih generacija Srebreničana rasutih diljem planete zemlje, izjavio je Mihad Sakić, jedan o recenzenata knjige.

Večerašnju promociju, svojim muzičko-poetskim performanosom, upotpunili su učenici Medicinske škole Lukavac, a nakon promocije upriličeno je i zajedničko druženje.

Komentari