U velikoj sali Centra za kulturu sinoć je upriličena svečana akademija dodjele diploma maturnatima JU Mješovita srednja škola Lukavac, a tom prilikom obilježeno je pedeset godina od osnivanja Gimnazije u našem gradu.

Ceremoniji povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja, prisustvovalo je više od 150 učenika svih generacija lukavačke gimnazije, kao i profesora od kojih su neki svoj radni vijek započeli upravo u ovoj ustanovi. Prof. dr. med. sc. Osman Sinanović bio je učenik druge generacije gimnazije u Lukavcu, a danas je načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla i počasni član Akademije medicinskih nauka Hrvatske. Kako je kazao, prilika je ovo da se mnogi prijatelji sretnu i evociraju uspomene na svoje školske dane.

-Pedeset godina nije malo. Drago mi je da sam uspio doći i vidjeti svoje školske prijatelje,ali i svog profesora latinskog jezika, gospodina Suljkanovića koji je za nas učenike bio strah i trepet.Gradivo se moralo dobro naučiti i ja sam mu zahvalan za tu strogoću. Također sam zahvalan što sam imao priliku vidjeti ljude još iz prve generacije koje ne viđam često i nadam se da ćemo biti pozvani i na obilježavanje 60. pa i 70. godišnjice postojanja gimnazije u Lukavcu, kazao je Sinanović.

Profesorica na Pravnom fakultetu Univeziteta u Tuzli, Dženeta Omerdić, svoje srednjoškolske dane također je provela u klupama ove gimnazije kao učenica 15. generacije maturanata.

-Posebna mi je čast što smo svi mi pokazali šta znači doći iz mjesta Lukavac i pokazati znanje u svim oblastima u kojima radimo, od medicine do pravnih nauka. Kao profesorica na pravnom fakultetu UNTZ i svaki put s ponosom pozdravim svoje brucoše i studente koji dolaze iz Lukavca. Smatram da je posebna čast, izazov i obaveza svih nas, svršenih gimnazijalaca, da nastavimo sa promocijom naše škole ali da to radimo na način kako su to naši profesori radili sa nama, poručila je Omerdić.

Naime, davne 1966. godine odlukom Skupštine Opštine Lukavac osnovana je “Gimnazija Lukavac” koja je te godine brojala 44 učenika u jednom odjeljenju. U prvoj školskog godini radila su samo tri stalno zaposlena profesora, među kojima i Halid Suljkanović, tadašnji profesor latinskog i njemačkog jezika.

-Učili smo jedni od drugih, jer smo i mi profesori bili mladi. Posebno je značajno to što je tada u školi vladao red, rad i disciplina i mislim da je takav sistem rada, gdje postoji veza roditelj-razredni starješina-učenik, poput jednog zatvorenog kruga, nama dala mogućnost da od njih stvaramo ljude. Čini mi se da smo u tome i uspjeli. Danas, poslije toliko godina, posebno mi je drago da me starije i one mlađe generacije pozdrave, jer tada vidim da nisam odabrao pogrešan put. Odabrao sam poziv koji sam volio i radio sa ljubavlju, a to je jako važno u prosvjeti, kazao je Suljkanović.

Nakon zajedničkog druženja, nekadašnji gimnazijalci prodefilovali su ulicama Lukavca gdje su se pridružili i svečanoj akademiji dodjele diploma 33. generacije maturanata, sada već JU Mješovita srednja škola Lukavac. Prisutnima s ovom prilikom obratio i direktor škole, Amir Hodžić, ističući značaj postojanja i opstanka gimnazije u našem gradu.

– Nažalost u zadnjih šest godina u BiH, pa tako i Lukavcu, sve je manje gimnazijalaca i mi sve činimo da je spasimo na bilo koji način. Ovaj put, ideja nam je bila da uvođenjem još jedne struke, zadržimo školu u kojoj, u ovom trenutku radi devet bivših gimnazijalaca u statusu profesora. Dakle, pokušavamo koliko je moguće da zadržimo bar to jedno odjeljenje. Iako nisam završio gimnaziju, već dvadeset godina obrazujem naše gimnazijalce i s punim pravom mogu reći da je ovo moja škola, te da ću dati sve od sebe da ona opstane. Od vas očekujem da nam pomognete u toj namjeri i da apelujete na mlađe generacije da upisuju gimnaziju, jer ona je budućnost intelektualnog života Lukavca, istakao je direktor Hodžić.

Za učenika generacije proglašen je Benjamin Nuhić koji je svojim kolegama poručio da ne odustaju od svojih snova i želja ma gdje god bili i čime god se u budućnosti bavili.

-Srednjoškolsko obrazovanje je iza nas, a na nama je sada da samostalno zakoračimo na put koji biramo. Većina nas nastavit će školovanje, neki će naći posao, a neki planiraju otići u inostranstvo. Međutim, gdje god bili i šta god radili nadam se da ćemo biti uspješni i zadovoljni sobom. Iza nas će ostati divne uspomene i trajna prijateljstva koje nam ne mogu oduzeti, kao što nam ne mogu oduzeti ni znanje koje smo stekli. Ipak, svjesni smo da ćemo možda često koračati po kamenju i trnju, ali vjerujte u sebe i ne odustajte od svojih želja i snova, dodao je Nuhić.

Foto album Svečane akademije 2017. možete pogledati na Facebooku.

Komentari