U srijedu, 19. aprila u Hotelu Park u Vogošći održan je sastanak osam klubova Prve lige FBiH među kojima su bili i predstavnici FK Radnički Lukavac.

Pored Radničkog, sastanku su prisustvovali NK GOŠK Gabela, NK Travnik, FK Velež Mostar, NK Bosna Visoko, NK Bratstvo Gračanica, FK Bosna Sema, FK Rudar Kakanj, a cilj sastanka bio je dogovor u vezi sa zajedničkim djelovanjem u budućnosti i formiranj Udruženja klubova FBiH.

Na sastanku se kao vodeća tema nametnula regularnost Prve lige FBiH, koja je, prema riječima predstavnicima sportskih kolektiva, narušena na najteži način.

Prisutni predstavnici su preuzeli veliki dio odgovornosti, za situaciju u koju je dovedena ova liga, ali sa jasnim ciljem da se stvari promjene na bolje. Prema reakcijama aktera ovog sastanka klubovi su postali robovi monopolskog, manipulističnog ponašanja sudijskih organizacija, delegiranja i sudija generalno.

Postavilo se  pitanje, ko je u posljednje tri godine u Premijer ligu BiH ostvario plasman na zelenom terenu? Utakmice su se svele na sudijske lakrdije u režiji nekoliko pojedinaca koji su uzeli potpunu kontrolu nad ligom, uzimajući ogromne svote novca, ucjenjući one koji ne žele da igraju kako oni “sviraju”.

-Simptomatično je da sudije biraju klubove, znajući načine kako iznuditi novac, podvaljući priče o već ponuđenim iznosima, kako bi od klubova izvukli što više, pa je tako na tržistu, cijena regularnog suđenja na utakmici oko 7000 KM. Za pobjedu ili dodatne usluge kartoniranja, penala, imaju posebni cjenovnici ili pak ako u kompletu kupujete cijelu polusezonu, možete dobiti određene popuste uz obavezu plaćanja noćenja i bančenja po federalnim kafana i diskotekama gdje su cehovi službenih osoba iznosili i po 1000 KM. Ne treba zaboraviti spomenuti, da svi već nakon delegiranja mogu pogoditi rezulatate skoro pa na svim utakmicama Prve lige i sve to dovodi do zaključka da fudbalu ili nogometu, na terenima Federacije više nema mjesta niti rad klubova ima ikakvog smisla. Evo već godinama se u ovoj ligi najveće afere vode oko istih imena, ali sa druge strane, imena ostaju netaknuta i na ocjenjivanju dobiju izuzetno visoko ocjene. Što bi se u našem narodu reklo “kadija te tuži, kadija ti sudi” ili preneseno na situaciju Prve lige “Kadija te tuži, Kazlagić ti sudi”, napisano je na Facebook stranici Prva nogometna liga FBiH

Na sastanku je jasno definisano, da ovo nije rušenje Saveza već borba protiv pojedinaca koji su sebi izgradili mrežu kriminalnih subjekata, bahato i arogantno ponizavajući dostojanstvo i veličinu nogometne igre.

Nakon održanog sastanka u Vogošći, Nogometni savez Federacije BiH izdao je  saopćenje za javnost koje možete pročitati klikom ovdje.

Inače, u  prostorijama Edukacijskog fakulteta  Univerziteta u Travniku sutra  u 10:00 sati biti će održan novi sastanak klubova Prve lige Federacije na kojem se očekuje prisustvo predstavnika 12 klubova.

Komentari