Mirela Novaković je ponosna majka sedmogodišnje djevojčice, supruga i domaćica iz Lukavca. Nakon što je izgubila posao otkrila je da njene ruke mogu napraviti sve što mozak zamisli. Iz topline svoga doma i uz podršku ukućana izrađuje razne sitnice i nakit. Upravo je to ono što je najviše ispunjava. U nastavku vam predstavljamo Mireline vrijedne ruke.

Vi pravite, pa rekla bih, skoro sve. Izgleda da nema toga šta vaše ruke ne znaju. Kako ste ste počeli baviti izrađivanjem rukotvorina? Je li sve počelo kao hobi i bi li se moglo reći da je to sada vaš posao?

Odrasla sam u porodici gdje su sve žene bile na svoj način kreativne. Baka je štrikala, heklala i vezla, a majka je šila i izrađivala razne ukrase. Ja sam kao dijete uživala da im pomažem. U jednom trenutku mog života, kada sam ostala bez posla, osjetila sam potrebu da i pored obaveza oko tada jos male bebe (moje kćerke) radim nesto iz okruženja doma, a od čega bih imala novčanu korist.

Dugo sam razmišljala šta bi to moglo biti i odlučila sam da se okušam u izradi nakita od polimerne gline.

I tako sam ušla u taj svijet kreativaca, gdje je moja mašta dobila krila. Iz dana u dan sam otkrivala nove tehnike rada, nove materijale i upoznala mnoge drage ljude koji se bave istim hobijem.

Izrada nakita vam neće osigurati značajan mjesečni prihod, ali je odličan način da se poboljša kućni budžet. Hobi ili posao? Posao bi ipak trebao biti nešto od čega čovjek može pristojno da živi.

Kako dolazite do ideja? Koliko je teško nabaviti materijal za izradu svega što zamislite? Gdje nabavljate sve potrebne sitnice? Koji materijal vam je najpotrebniji, tj. koji materijal najviše koristite?

Kompeltan razgovor pročitajte na stranici Narod.ba

Komentari