Direktor Dječijeg Sela Mira Turija Osman Pozderović u Vatikanu
Direktor Sela mira Turija Osman Pozderović u Vatikanu

Štićenici Sela mira Turija boravil su u Vatikanu na prijemu kod pape Franje što je predstavljalo posebno iskustvo koje je omogućila organizacija Luciano Lama iz Italije koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 1998. godine.

Saradnja dječijeg Sela Mira Turija sa italijanskom nevladinom humanitarnom organizacijom Luciano Lama započela je 2000. godine, a okrunisana je 18. januara posjetom Vatikanu i prijemu kod pape Franje, javlja Radio-televizija Lukavac.

Prijemu je prisustvovalo više hiljada ljudi iz cijeloga svijeta, a papa Franjo, prema riječima Osmana Pozderovića – direktora dječijeg Sela Mira poslao posebnu poruku za sve narode Bosne i Hercegovine.

“Fokus je bio na tome da papa Franjo blagoslovi Luciano Lamu i svu djecu iz Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Papa je dao jako slikovito napomenu, a to je da Hrvati, Srbi i Bošnjaci mogu da žive zajedno i da će molit za njihovo zdravlje kao i za zdravlje svih učesnika” – rekao je direktor Sela Mira Osman Pozderović u razgovoru za Radio-televiziju Lukavac.

Pozderović je istakao i dobru saradnju koju Selo Mira ima sa organizacijom Luciano Lama sa kojom su do sada svake godine preko raspusta odvodili djecu u Italiju na odmor. Inače, sedmero djece iz Sela Mira do sada je ostalo da radi i Živi u Italiji, a troje život nastavilo u  Njemačkoj.

Udruženje “Luciano Lama” od osnivanja 1998. godine u BiH provodi humanitarne aktivnosti, aktivnosti pružanja pomoći i obrazovanja djece i mladih u poteškoćama. Ova nevladina organizacija pokrenula je i otvaranje prihvatnih centara i centara za održivi razvoj širom BiH (u Mostaru, Višegradu, Ilijašu, Srebrenici i Zenici).

Komentari

Prethodni članakNarandžasto upozorenje za vikend zbog niskih temperatura zraka
Naredni članakProzivka u FK Radnički: Prvi trening u ponedjeljak