U Planinarskom domu “Svatovac 47”, općinska organizacija Crvenog križa/krsta Lukavac upriličila je zajedničko druženje dobrovoljnih darivalaca krvi sa područja ove općine. Prema riječima Bege Mujkića, predsjednika OO CKK Lukavac, u proteklih 17 akcija ove godine, krv je darovalo ukupno 647 osoba što je svakako veliki uspjeh, a raste i broj srednjoškolaca koji se redovito odazivaju akcijama.

“Općina Lukavac je po broju doza i darivalaca krvi najbolja na području TK u odnosu na broj stanovnika i smatramo da naši darivaoci zaslužuju svaku pažnju. Ovo je prvi put da okupimo davaoce krvi iz svih sredina na općinskom nivou i nadamo da će ovo druženje preći u tradiciju”. -kazao je Bego Mujkić.

Na Svatovcu smo sreli i dobro poznatog Muradifa Lolića, sedamdesetogodišnjaka koji je u svom životu darovao krv čak 135 puta.

“Kada čovjek daruje krv zaista se osjeća bolje, to mu daje snagu i i čini ga manje podložnim mnogim bolestima. Pored toga što je zdravo, to je i human čin jer nekome zaista možete spasiti život”.-kazao je Muradif, te dodao kako u posljednjih 40 godina nikada nije bio bolestan.

Ovom prilikom svečano je dodjeljeno 18 zlatnih i srebrenih plaketa od strane Crvenog križa FBiH, odnosno, onim osobama koje su više od 50 ili 100 puta darovali krv. Priznanja je uručio načelnik općine Lukavac, Dževad Mujkić, a ostatak dana je protekao u ugodnom druženju, veseloj atmosferi i uz pjesmu.

Komentari