Općinska organizacija Crvenog križa/krsta Lukavac organizovala je 24. općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na četiri poligona raspoređenih u gradu takmičilo se ukupno osam ekipa od čega sedam osnovnih i jedna srednja škola. Prema riječima predsjednika OO CKK Lukavac, Bege Mujkića učenici su i ovoga puta pokazali visok stepen znanja, spremnosti i vještine prilikom ukazivanja pomoći povrijeđenima, a bila je ovo ujedno i prilika za međusobno upoznavanje i druženje.

– Jedna od naših programskih aktivnosti jeste i zdravstveno prosvjećivanje stanovništva. Djeca pokazuju izvanredno znanje što se tiče tehnike po pojedinim supozicijama, a osnovni cilj nam je provjera njihovog znanja koje tokom pripreme i obuke u školama zajedno sa svojim nastavnicima, profesrima i volonterima naše organizacije usvajaju. Također, nastojimo da posvetimo što više pažnje i kantonalnom takmičenju jer godinama općinske organizacije Tuzle i Banovića zauzimaju prva mjesta, a naša jedinica treće ili četvrto, pa smo odlučili ove godine da se maknemo sa te pozicije, ističe Mujkić.

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je Osnovna škola “Puračić” iz Puračića, a prisutnima se riječima dobrodošlice obratila direktorica Rasima Smajlović.

-Čast nam je biti domaćin još jednog lijepog takmičenja kao što je ovo, gdje učenici savladavaju određene tehnike i uče nešto što će im mnogo koristiti, a oni će na ovaj način postati značajan stup našeg društva, humaniji i zreliji, kazala je Smajlović.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto pripalo je ekipi O.Š. „Lukavac Grad“ dok je drugoplasirana bila ekipa O.Š. „Lukavac Mjesto“. Treće mjesto zauzela je O.Š. „Puračić“, a u kategoriji srednjih škola najbolja bila ekipa JU Mješovita srednja  škola Lukavac.

Najbolje ekipe predstavljat će našu općinu na Kantonalnom takmičenju koje će se održati 13. maja u Tuzli.

Komentari