Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj dana 07.07.2022. godine u Sarajevu, donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2022. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH. Danom žalosti izražava se saučešće i suosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici, te sjećanje na ovaj tragični događaj.
U ulici Žrtava genocida u Srebrenici u Lukavcu u proteklom periodu izgrađeno je Spomen obilježje posvećeno nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Ovo Spomen obilježje svojom formom, sadržajem i izgledom šalje poruku poštovanja prema nevino stradalim žrtvama u genocidu u Srebrenici a s druge strane šalje i poruku mira. Danas će biti položeno cvijeće na ovo Spomen obilježje nakon čega će se delegacija Gradske uprave Lukavac uputiti u Memorijalni centar Potočari.
I ove godine, organizovan je Marš mira, pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine.
11
Napominjemo da je dana 06.07.2022. godine, u organizaciji Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i ove godine, organizovan peti po redu Srebrenički performans na stadionu Jošik. Na stadionu Jošik formirani su Srebrenički cvijet i broj 8372. Uz poruke mira i pomirenja još jednom je istaknuto da je Srebrenica teška i neprebolna rana, ali i da je Lukavac uz porodice nastradalih.
Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.
Da se nikada i nikome ne ponovi.

Komentari