Jubilarni 10. Biciklistički maraton “Stazama bosanskih kraljeva”, kojeg organizuje NVO “Bike Tour” Lukavac počeo je jutros. 30-tak rekreativaca krenulo je u 5 sati iz Lukavca, a u narednih šest dana biciklisti će preći preko 200 km u jednom pravcu.

“Naš maraton ide rutama Drvar – Martin brod – Kulen Vakuf – Štrbački Buk – Bihać – Bosanska Krupa, a onda slijedi povratak u Lukavac. Učestvuje ekipa od 30 ljudi. Ne očekujemo od učesnika neku veliku fizičku spremu, jer je maraton rekreativnog karaktera, a dnevna tura je nekih 40-tak km”, izjavio je za portal Bike.ba Nedim Zejnilović, predsjednik NVO “Bike Tour” Lukavac i organizator maratona “Stazama bosanskih kraljeva”.

“Ovaj maraton za cilj ima prezentaciju turističkih potencijala, prirodnih ljepota i kulturoloških znamenitosti BiH kroz razvoj rekreativnog turističkog biciklizma. U ovih devet godina koliko trajemo, obišli smo preko 30 općina u BiH. Ovaj jubilarni, 10. maraton voziće se na Uni, a naš partner je 46. Internacionalna Una regata, tako da smo spojili biciklizam i rafting kao komponente akcionog turizma”, dodao je Zejnilović.

Naš sagovornik ističe kako sve bicikliste očekuje zahtjevan maraton, koji će imati jednu posebnu rutu.

“Radi se o ruti od Drvara do Martin Broda koja se rijetko vozi biciklima. Dakle, idete isključivo makadamskim i šumskim putevima, a to je nešto što ljubiteljima prirode, adrenalina i akcionog turizma prredstavlja fantastičan izazov”, otkrio nam je Zejnilović.

10. Biciklistički maraton “Stazama bosanskih kraljeva” traje sve do 29. jula ove godine.

 

 

Bike.ba

Komentari