Počela kampanja za čist zrak:

Zagađenje zraka u TK, a posebno u Tuzli, Lukavcu i Živinicama predstavlja veliki problem. Najlošija situacija zabilježena je jučer u Tuzli , zatim u Lukavcu podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Enormne vrijednosti zagađenosti zraka, uz zadržavanje visokih koncentracija toksičnih materija, predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje stanovništva i zahtijevaju hitnu i efikasnu akciju, da bi se spriječile teške posljedice i porast smrtnosti.

Na to su jučer sa zaštitnim maskama i mirnom šetnjom pod nazivom “Hoćemo da dišemo punim plućima” upozorile mlade srednjoškolke koje provode kampanju protiv zagađenja zraka i smatraju da je krajnji čas da se nešto uradi.Kampanja “Hoćemo da dišemo punim plućima” provodit će se u ovom i narednom mjesecu kroz četiri mirne šetnje.

– Svaka od šetnji biće posvećena nekom od problema koje uzrokuje zagađenost zraka. Prva je posvećena zdravstvenim posljedicama zagađenog zraka, potom industriji kao zagađivaču, kao i problemima induvidualnih ložišta. Zadnja teme biće o saobraćaju kao jednom od najvećih zagađivača zraka, kazala je liderka Melisa Hadžić.

Kako je rečeno danas, šetnje će se održavati svake srijede s ciljem ukazivanja na problem zagađenja zraka, ali će ponuditi i rješenja.

– Preporuke nadležnim institucijama jesu da izrade registar o bolestima uzrokovanim ekološkim zagađenjem. Mi mladi hoćemo da živimo bez straha, hoćemo da treniramo, da vozimo bicikla i zato nađite načina da se smanji zagađenje, poručila je danas Ajla Suljić.

S velikim transparentom, na kojem je pisalo “Hoćemo da dišemo punim plućima”, srednjoškolke su sa Sonog trga krenule u šetnju s maskama gradom.

Mlade liderke pozivaju sve građane da im se pridruže i da ih podrže, jer kako kažu “Hoćemo da dišemo punim plućima!”

Kampanju za čisti zrak provode mlade ekološke liderke iz dvadesetak srednjih škola Tuzlanskog kantona, uz pomoć Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Tuzlarije.net

Komentari